Syskolan

Allt eftersom jag publicerar inlägg i bloggserien Syskolan kommer jag att lägga upp det i listan här nedan så att du lätt kan hitta till önskat inlägg. Under kategorin sy, stickat och övrigt handarbete hittar du allt jag skrivit på temat handarbete, även inlägg som inte hör till Syskolan.

Rak kjol med sidfickor och motveck bak

SONY DSCDel 1: Tillklippning av delarna till kjolens fickor
Del 2: Sy ihop delarna till kjolens fickor
Del 3: Kjolens fickor sys klart 
Del 4: Inprovningen bak sys och motvecket förbereds
Del 5: Dragkedjan sys fast.
Del 6: Motvecket mitt bak sys
Del 7: Sidsöm och fållning
Del 8: Kjolen fodras

22 reaktioner till “Syskolan”

 1. Hej,
  letade på nätet efter hjälp med att sy sneda hörn och hamnade på din plats. Du verkar kunna det mesta, så jag frågar dig: hur gör man för att få snygga ”snedskurna” hörn på baksidan av ett bordsunderlägg? Har du haft det uppe i din syskola?
  Hälsningar Eva

  1. Hej Eva! Jag får erkänna att jag inte riktigt förstår vad du menar med snedskurna hörn.

 2. God Kväll Fru Purjo!
  Roligt med syskola! Definitivt något du ska köra vidare med tycker jag.

  Några tips: Hur man ritar egna basmönster (klänningar, skjortor, t-shirtar osv), pressarfotsskola, hur man måttar bäst, tips och trix (såntdär som man bara lär sig när man har gjort saker hundra gånger).

  Ja som du hör ganska ordinära saker.

  Du kan ju tänka på saken:)

  Mvh Maria

 3. Hej!
  Jag är nyfiken på hur du gör mönster till de vackra klänningarna? Hittar du på själv eller utgår du från färdiga mönster?
  Jag vill lära mig att sy den typen av klänningar, blusar och kjolar så att jag också kan bli en återbrukare! 🙂

  1. Hej Annika,
   Jag gör alla mönstren själv. Men om du inte är van vid att göra mönster så rekommenderar jag att du börjar med att köpa mönster.
   Sen när du känner dig lite van med sömnad kan du gå en kurs i mönsterkonstruktion för att lära dig att ändra och rita mönster..

   Det är roligt att kunna göra mönster själv men jag hade inte klarat av att göra dem om jag inte hade gått några kurser i mönsterkonstruktion. 🙂

   1. Tack för ditt svar!

    Jag är van att sy, har hållt på sedan jag var liten och sydde till Barbiedockorna 😉 men mönsterkonstruktion kan jag inget om. Dags att lära sig då alltså!

    Ha det fint!

    1. Jag började också med att sy kläder till mina dockor och sen har jag hållit på 🙂
     Är du van att sy och vill göra mönster….gå en kurs i mönsterkonstruktion. En helt ny värld öppnade sig för mig när jag gjorde det 😉
     Sen finns det en hel del böcker på området numera så mycket kan man nog lista ut på egen hand….

 4. Hej,
  jag syr en necessär och har klippt ut tygbitar till en uggla som ska dekorera utsidan. När jag syr på dem och använder en tät sicksack blir det lite ”böljigt”. Det är alltså sömmen runt om som böljar om du förstår vad jag menar. Ugglans kanter ser ut att behöva strykas. Det är inget jätteproblem men det är säkert lätt att göra annorlunda för att undvika detta om man vet hur. Har du nån lösning? Tack för att du tar dig tid.//Elin

  1. Svårt att ge råd när man inte har tyget framför sig men det låter som om tyget töjer sig när du sicksackar. Går det bort om du pressar på tyget efter du har sytt det?

   Jag har inte sytt så mycket applikationer så har nog inte så många lösningar på ditt problem.
   Men när jag har gjort det har jag ritat upp var jag skall sy på tygbiten, sicksackat fast tygbiten och sen klippt bort överflödigt tyg med en liten vass sax. Jag har med andra ord inte klippt ut bitarna innan jag syr fast dem.
   Det har fungerat ok för mig. Men sen beror det nog även på val av tyg hur resultatet blir.

   Kanske har någon annan som läser det här en bättre lösning på problemet??

 5. Hej, jag har en dotter på 19 år som älskar medeltidsveckan och ska dit för 5:e året i augusti. Hon har köpt en klänning men önskar nu en fotsid mantel med huva till den i något tyngre tyg ty filt (ull) Vet du var vi kan få tag i ett mönster och har du tips på var vi hittar tyget? Tacksam för din hjälp/ Zenita

  1. På museumshopar kan det finnas mönster på mantlar. Nu vet jag inte var ni bor, men på Göteborgs historiska museum har jag sett att de säljer mönster till medeltidskläder i deras shop.
   Sen kan man nog hitta en del på nätet. Jag googlade – mantel mönster – och fick fram en hel del bilder på mantlar och mönster som kan fungera som inspiration.
   Jag skulle inte välja allt för tjockt ylletyg till en fotsid mantel. Det blir väldans tungt, men det är ju en smaksak.
   Ylletyg kan man hitta i de flesta tygaffärer som säljer tyg till kläder.
   Lycka till 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.