Årets grönsaksodlingar

Nu börjar det bli färdiggrävt och -sått i grönsakslandet.
Nu börjar det bli färdiggrävt och -sått i grönsakslandet.

I år har det verkligen blivit sent med att få ner grönsaksfröna i jorden. Våren och sommaren lät vänta på sig och det var först nu i juni som jag sådde det mesta av grönsakerna. Som tur var förkultiverade jag kålen och squashen i år, så de hade i alla fall kommit igång när jag väl fick ut dem i grönsakslandet. Nu ökar chansen att de hinner sätta frukt innan kalla hösten och vintern kommer.

Potatisen har börjat bli små plantor. Snart dags att kupa....
Potatisen har börjat bli små plantor. Snart dags att kupa….

Men det kräver att resten av sommaren blir något bättre än vad vädret var under maj. Annars lär det bli skralt med skörden. Vädret får gärna vara mer så som det varit de senaste dagarna, med sol och värme. Då blir jag inte orolig för skörderesultatet. Vi får väl se….

Även bondbönorna har kommit upp, men med tanke på att jag sådde dem i april är det förhållandevis små.
Även bondbönorna har kommit upp, men med tanke på att jag sådde dem i april är det förhållandevis små.

Allt är ännu inte sått. Jag kom fram till att jag behöver utöka med ytterligare en grönsaksbädd och behöver vrida 90 grader på den sista bädden, som ännu inte är uppgrävd och vänd, för att få till en bra planlösning för den 14:e bädden.

Ny träsarg som väntar på att grävas på plats. Den är ca 120 x 350 cm.
Ny träsarg som väntar på att grävas på plats. Bädden blir ca 120 x 350 cm.

Idag har jag tretton bäddar med en effektiv odlingsyta på dryga 50 m2. Ett bra odlingsår ger det oss grönsaker hela året runt, men ett sämre år så blir det lite tuffare. Och med tanke på den kalla och sena våren så finns det nog anledning att ge utrymme för lite marginal.

Sötaste blomman....
Sötaste blomman….