Färska grönsaker året runt

SONY DSCSå här års på året finns det inte mycket färska grönsaker kvar i skafferiet från förra sommarens skördar. Innan vi började självhushålla på grönsaker och frukt tog vi det närmast som självklart att vi alltid skulle ha tillgång till färska grönsaker. Och så var det ju också, det var ju bara att ta sig till närmaste mataffär.

När man självhushållar är det inte lika enkelt. Vi har gott om förvällda och frysta grönsaker, så ”nästan-färska” grönsaker har vi så det räcker fram tills vi kan börja skörda från kommande odlingar. Men helt färska grönsaker är ju både gott och nyttigt, så det vill vi ju inte vara helt utan.

Vintersquash har en otrolig hållbarhet.
Vintersquash har en otrolig hållbarhet.

Och det går faktiskt att hålla färska grönsaker året runt. Alla grönsaker är i och för sig inte skapta för långförvaring i skafferi eller kylskåp, men det går ändå förvånansvärt bra med många. I vårat skafferi finns det fortfarande vintersquash, lök och potatis. Morötter, kålrabbi och kålrötter hade vi också kvar till för någon månad sedan.

Nu kompletterar vi med att grodda bönor och fröer för att få mer grönt på tallriken. På köksbänken står ett ”torn” med groddar och jag tänker även så lite torkade ärtor för att få ärtskott. Gott, grön och färskt!!

Även löken klarar sig fint i det svala skafferiet.
Även löken klarar sig fint i det svala skafferiet.

Tidigare år lät vi även en del av skörden övervintra i grönsakslandet, bland annat palsternacka och svartrot, för riktig tidig skörd på våren men det har sorken satt stopp för. De tror visst vi håller vinterförråd för dem. Hmm….

Men snart kan vi börja skörda grönt från naturen. Nässlor och kirskål är gott och efterlängtat tillskott till matlagningen på våren.

Potatisen börjar däremot se rätt tråkig ut. Men vårkänslor har den fått :-)
Potatisen börjar däremot se rätt tråkig ut. Men vårkänslor har den fått 🙂

Så färska grönsaker året runt är ingen omöjlighet men det går inte att få ”allt”. Men att behöva längta och vänta på något brukar inte göra att det känns sämre….snarare lite lyxigare. Eftersom det just inte finns i överflöd…året runt….

5 reaktioner till “Färska grönsaker året runt”

 1. Ja, längtan är ju nästan halva nöjet med att odla själva och man uppskattar det man har på ett helt annat sätt när det inte finns tillgängligt dygnet runt, året runt.

  Själv längtar jag efter att kunna sitta på balkongen och känna doften av tomatplantor, äta solvarma smultron och färsk gräslök. Längtar ännu mer efter en riktig trädgård 🙂

  1. Helt klart uppskattar jag maten på ett helt annat sätt nu när jag odlar den själv. Det är så mycket mer nu….

   Jag längtar också efter att kunna sitta ute och njuta av sol och värme och att få nöjet att spana ut över allt som växer. Nu är det inte långt borta 🙂

 2. Här groddas det också hej vilt för att få lite färskt grönt! Jag har lite squasch och spagettipumpa kvar bara, allt annat är uppätet. (den kvarvarande potatisen tänker jag mig som utsäde i år, så den låter vi bli. Äter inte potatis för stunden 🙂 )

  1. Att grodda är en sån smart grej. Ett busenkelt sätt att få grönt och gott året runt. 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.