Små medeltidskläder och moderna sommarkläder

Inte för att klaga, men nu är det nästan i varmaste laget. I synnerhet på nätterna är det på tok för varmt. Jag sover bäst när det är svalt, nästan kallt i sovrummet, vilket det inte direkt har varit under den senaste tiden. Snarare outhärdligt varmt med temperaturer runt 25 grader. Puh…

Dålig sömn i kombination med stekheta dagar gör att jag går i halvfart. Så det händer inte mycket här, höll jag på att skriva, men det är ju inte riktigt sant. Men är man van att köra i turbofart så känns det nästan som att allt står stilla nu när jag har anpassat farten efter utetemperaturen. Men som sagt, inte skall man klaga, snart är det höst och rusk…..  😉

SONY DSC

Nu var det ju inte riktigt vädret jag tänkte skriva om utan vad jag sytt sedan sist.

Jag har väl inte direkt suttit limmad vid symaskinen i sommar, men lite har det allt blivit sytt. I helgen satt jag och en vän och sydde kläder inför Medeltidsveckan i Visby. Våra vänners två barn behöver kläder så de kan delta aktiviteterna under Medeltidsveckan i passande utstyrsel.

Särk till lillflickan i vitt linnetyg.
Särk till lillflickan i vitt linnetyg.

SONY DSC

Särk till storebror, också det i vitt linne.
Särk till storebror, också det i vitt linne.

Hitintills har vi sytt särkar till dem båda samt en klänning till lillflickan och en tunika till storebror. Sonen har även fått ett par byxor. På tur står ytterligare en klänning och en tunika, så de har något att byta med.

Storebrors tunika i tunt fint ylletyg med bandkanter.
Storebrors tunika i tunt fint ylletyg med bandkanter.
Storebrors tvåfärgade byxor, så som på medeltiden. Vad som är mindre medeltida är väl formen och resåren. Men vad gör man inte för lite bekvämlighet :-)
Storebrors tvåfärgade byxor, så som på medeltiden. Vad som är mindre medeltida är väl formen och resåren. Men vad gör man inte för lite bekvämlighet 🙂
Lillasysters klänning i tunt, tunt ylletyg med band kring hals och ärm.
Lillasysters klänning i tunt, tunt ylletyg med band kring hals och ärm.
Klänningen med särken under, så som kläderna skall bäras.
Klänningen med särken under, så som kläderna skall bäras.

Modellerna till barnens meddeltidskläder har vi skissat på tillsamman och därefter tog jag mått och ritade mönster.

Det är inte ofta jag syr till andra och det är inte heller så ofta jag syr tillsammans med någon annan. Det var himla trevligt båda delarna. Och det skall bli så roligt att se barnen med sina nya kläder på plats i medeltidsstaden Visby.

Om större delen av juli och slutet av juni varit ganska så lugnt beträffande sömmandet så var jag desto flitigare med symaskinen i  början av min sommarledighet. Då sydde jag efter min syplan, som jag skrev om här. Planen var att i sommar sy två kjolar, två koftor, två blusar, en topp och ett par byxor. Jag har sytt klart toppen, byxorna och en av koftorna och kofta nummer två är halvfärdig. Sen släppte jag taget om symaskinen och tog sommarledigt även från den.

Byxorna är 3/4-långa med tämligen vida ben. Sydda i ett ljust gråblått bomullstyg. Ursäkta skrynklorna - jag glömde ta kort på byxorna när de var färdigsydda - istället blev det efter första tvätten. Kunde varit flitigare med strykjärnet helt klart...
Byxorna är 3/4-långa med tämligen vida ben. Sydda i ett ljust gråblått bomullstyg. Ursäkta skrynklorna – jag glömde ta kort på byxorna när de var färdigsydda – istället blev det efter första tvätten. Kunde varit flitigare med strykjärnet helt klart…
Sprund i sidsömmen längst ner på byxbenet.
Sprund i sidsömmen längst ner på byxbenet.

Med andra ord lär inte allt som jag planerat bli sytt i sommar för nu är det inte så långt kvar av sommarledigheten och jag har andra planer för veckorna som är kvar. Men ingen panik, jag kan ju fortsätta att sy vidare under hösten. Tänk va bra …  😉

Beigebeigea koftan i bomullsjersey.
Beigebeigea koftan i bomullsjersey.

SONY DSC

Höll på att glömma – jag sydde ju även en topp med vita får betandes på en gul äng med röda blommor. Det var den beigebeigea koftan som fick mig att grabba tag i mitt allra färgstarkaste tyg. Som motvikt och balans.

Den beigea koftan har och kommer troligen fortsätta vara väl använd, den är ju så neutral i färg och form så den passar nästan till allt. Men samtidigt år den lite tråkig. Det kan man däremot inte beskylla fårtoppen för….tjoho…

En mer färgglad sida av mig. V-ringad topp i bomullsjersey.
En mer färgglad sida av mig. V-ringad topp i bomullsjersey.
Att få en snygg tipp på V-ringningen kan vara trixigt, men gick flytande lätt denna gång. Glad för det.
Att få en snygg tipp på V-ringningen kan vara trixigt, men gick flytande lätt denna gång. Glad för det.

SONY DSC

Det blev även två par trosor av stuvbitarna som blev över efter fårtoppen. Så det blir färgglatt även där.

Två par trosor av stuvbitarna efter fårtoppen.
Två par trosor av stuvbitarna efter fårtoppen.

Sen behövde jag även en ny stickpåse, vilket jag sydde av en gammal handduk med ett broderat monogram på. Monogrammet broderade jag, lite valhänt, i syslöjden i tredje klass och det är lääääänge sedan. Bisarrt längesedan, när jag tänker på det, och nästan lika otroligt är att jag har handduken kvar. Hur gick det till? Nu fick den ett nytt liv och användningsområde. Fint det.

Min nya stickpåse, sydd av en gammal handduk med mitt monogram på. Monogrammet sydde jag i slöjden i tredjeklass.
Min nya stickpåse, sydd av en gammal handduk med mitt monogram på. Monogrammet sydde jag i slöjden i tredjeklass.

Ha en fortsatt bra sommar i värmen. Glöm inte att dricka vatten….

8 reaktioner till “Små medeltidskläder och moderna sommarkläder”

 1. Hej!

  Jag har precis börjat sy… och det går så där! Kan inte ens klippa rakt och behöver lära mig det mest grundläggande. Har du tips på kurser, bloggar, böcker för en helt nybörjare?

  Vänligen
  Sofie

  1. Tyvärr känner jag inte till några kurser, men det finns säkert. Olika sybloggar kan du hitta via de bloggar jag har i min länklista – många sybloggar länkar i sin tur till andra sybloggar. Så kolla runt och se om du hittar några som kan ge inspiration och kunskap.
   När det gäller böcker så har jag mest böcker om mönsterkonstruktion inte så mkt rena syböcker. Ett undantag är ”Sy kläder” av Linda Gibson, som beskriver detaljerat olika sömnadsmoment. Kan rekommenderas, men vet inte om den fortfarande går att få tag i. Kanske går att hitta på biblioteken.

 2. Fint alltihop! Både det medeltida och det nutida. Har du förstärkt knäppkanterna på koftan på något sätt? Jag är lite sugen på att sy något liknande och funderar på om kanterna töjs ut när de är sydda i trikå.

  1. Tack 🙂
   Jag har inte förstärkt knäppkanten. Jerseytyget är hyfsat stadigt i sig och jag har vikt det två gånger och sytt med jerseystygn. Tyget sträckte sig marginellt och det lilla gick att pressa bort efteråt.

 3. Hej!
  Hamnade på din blogg av en slump när jag googlade kycklingar. Min höna har fått kycklingar i går kväll och mer är på väg. Jag är helt ny på detta och har ingen aning om hur jag ska göra, vatten, mat mm mm
  Just nu ligger dom i ett litet rede med hö. Ska jag ta bort dom därifrån och göra ett litet hörn för dom i hönshuset med spån istället?
  Blir jätte glad om du svarar 🙂
  //Anna

  1. Hej och ursäkta för sent svar. Vi har varit på semester…utan dator….

   De första en till två dagarna låter jag hönan ligga kvar i redet med kycklingarna. De är ännu för små för att kunna gå runt och är inte intresserade av mat och vatten.
   Sen har vi hönan och kycklingarna i en ruvbur (som finns inne i hönshuset) där det finns mat och vatten för både kycklingar och höna.
   Att vi har dem i en bur är för att de skall få vara ifred. Ingen brukar vara elaka mot kycklingarna, men de är så små och en olycka händer allt för lätt när övriga i flocken far runt.

   Hoppas det har gått bra med dina kycklingar….

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.