Grönsakslandet, vecka 25-27, 16 juni – 6 juli, 2014

SONY DSC

Grönsakslandet den 6 juli 2014.
Grönsakslandet den 6 juli 2014.

Om man bortser från dagarna i början och slutet av denna treveckorsperiod så har arbetet i grönsakslandet varit tämligen åsidosatt. Vi har helt enkelt inte varit hemma så mycket så grönsaksodlingarna har mest fått sköta sig själva. Men tänk det händer myket ändå…även utan att jag är där och fixar  😉

Grävt och rensat
Nu är alla bäddar uppgrävda och klara, totalt 13 stycken. Tur man inte är vidskeplig. Men jag tror på 13 bäddar. Tolv bäddar för grönsaker uppdelat på fyrårig odlingsföljd, vilket ger tre bäddar för respektive grönsaksgrupp och så en bädd för sommarens potatis.

Sockerärten Weggie har ljuvligt fina blommor.
Sockerärten Weggie har ljuvligt fina blommor.

Under de tre veckorna som gått sedan förra inlägget i bloggserien har jag rensat igenom nästan alla bäddarna. Kvar är två bäddar med kål och en bädd med morötter. Den senare väntar jag med då de ännu är allt för små. Vill ju inte riskera att ta fel och rensa bort det jag sått.

Skydd
I bäddarna jag har rensat har jag strött ut gräsklipp mellan raderna av grönsaker. Förhoppningsvis skall det dämpa vidare tillväxt av ogräs. Sen skyddar lagret med gräsklipp mot uttorkning och det fungerar även som ett tillskott av näring. Och för att skydda kålen har jag sytt tunnlar av myggnät. Jag har skrivit mer om det här.

Kålen har fått myggnätstunnlar som skydd mot kålfjärilen.
Kålen har fått myggnätstunnlar som skydd mot kålfjärilen.

Sådd
Till slut fick även jag ner potatisen i jorden. Nu har det gått nästan tre veckor och det verkar arta sig riktigt bra. Inte blev det egna potatisar till midsommar precis, men förhoppningsvis kan vi glädjas åt egna potatisar under hela hösten.

Potatis på gång....
Potatis på gång….hoppas jag.

I övrigt är alla bäddar sådda och jag skulle med andra ord kunnat ställa undan mina fröpåsar, men tyvärr har jag fått komplettera lite. Rödbetorna ville inte alls utan där har jag fåt så om nästan hela bädden. Troligen var det på tok för torrt när jag sådde förra gången och fröna grodde inte.

Det var inte mycket av rödbetsfröna som grodde.....
Det var inte mycket av rödbetsfröna som grodde…..

Jag har även sått om mycket av bönorna. Här hade mycket kommit upp men sen har någon kalasat vilt på de späda plantorna och bara lämnat skaften kvar. Vete hundan om det blir något med dem, det är liksom bara en ”pinne” kvar.

Mycket av bönorna jag sått har jag fått så om, med ett undantag. Brytbönorna Provider har grott fint
Mycket av bönorna har jag fått så om, med ett undantag – brytbönorna Provider har grott fint

Vet inte om det var lönt att så bönorna. Hinner de få frukt? Rödbetorna är jag inte lika orolig för. Gror de bara så lär vi få rödbetor att skörda.

Jag är inte helt klar med rensandet av kålbäddarna men även här finns luckor som behöver sås i. Å andra sidan har vissa sorter tagit sig väldans bra och behöver därmed gallras. Kanske bättre att flytta runt lite.

Squasch
Squash

På gång
Om man bortser från rödbetorna som grodde dåligt, eller snarare inte alls, och att mycket av bönorna har blivit uppätna så växer det så det knakar, om man får använda en klyscha. Längst har ärtor, bondbönor och dill kommit. Men även palsternackorna och löken har kommit fint.

Bondbönor och självsådd dill.
Bondbönor och självsådd dill.

Morotsfröna kom ganska sent i jorden så de har inte kommit så långt, men det verkar inte vara några fel på grobarheten. Så det blir nog bra även där. Som jag skrev tidigare är potatisen äntligen på gång.

Och det är nog inte långt kvar tills det är dags att börja skörda vinbär och krusbär.

Palsternacka, dill och persilja, samt självsådd potatis?!?!
Palsternacka, dill och persilja, samt självsådd potatis?!?!
Vi behöver äta mer plocksallad.
Vi behöver äta mer plocksallad.

Skörd
Rabarbern har jag skördat i omgångar. Jag har tidigare gjort kompott och saft och nu har jag även kokat rabarbermarmelad som jag kryddat med ingefära. Kan lova att det blev gudomligt gott.

Jag har även skördat flärderblommor och gjort saft. För det går ju inte att leva utan fläderblomssaft.

Dillen som hade självsått sig förra året och vuxit upp mellan bondbönorna har gett fin skörd. Närmare två liter klippt dill ligger nu i frysen och jag kan säkert få lika mycket till. Sen har jag dillen som jag sådde i år…..

SONY DSC

Bloggserien Grönsakslandet
Här hittar du förra veckans inlägg och här hittar du alla tidigare inlägg i bloggserien. Länkar till vad som hände i grönsakslandet förra året under vecka 25, vecka 26 och vecka 27.

2 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 25-27, 16 juni – 6 juli, 2014”

  1. Man skulle kunna tro att du varit hemma hos mig! Samma ”happenings” här: -Första omgången rödbetsfrön grodde inte, första omgången bönor blev uppätna, och det dyker upp självsådder, ink potatis, lite överallt! =)

  2. Va lustigt 🙂
    Vad har du gjort med de självsådda potatisarna? Jag tänker spara för att se om det blir ngt ätbart från dem 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.