Att sy med en plan

Jag har en plan....
Jag har en plan….

Under de senaste årens flitiga sömmande har jag börjat sy kläder med ett mer målmedvetet tänk kring vad jag skall sy. Att jag har en mer praktiskt och funktionell syn på mina val på tyg och modeller har blivit än tydligare sedan jag förra våren (eller när det nu var?) beslutade att jag helt skall sluta köpa kläder. Tidigare sydde jag mest plagg som var lite udda och som i bästa fall passade med något annat jag hade i garderoben.

Då såg jag inte det som någon idé att sy ”basplagg” för de kunde jag lika väl köpa. Jag sydde hellre det personliga och lite udda, det som jag inte kunde köpa. Allt var väl inte originellt och oprövat, men oftast klurade jag länge och väl på vad jag skulle sy. Då sydde jag inte heller så mycket utan det blev oftast bara några plagg per år.

SONY DSC SONY DSC

Nu är det nästan tvärtom. Jag syr betydligt mer och jag syr framför allt kläder som är enkla och funktionella och som passar med många andra plagg i garderoben. Jag vill ha en garderob som fungerar och där jag inte behöver brottas med helt omöjliga kombinationer.

Jag vill även ha plagg som håller länge både beträffande kvalitet och modell. Jag väljer med andra ord tyg med bra kvalitet och skippar de ”värsta” modeflugorna.

Jag ger absolut inget för det slit och släng-mentalitet som finns kring kläder idag. Allt skall vara billigt, billigt. Kvalitet och passform verkar vara av mindre betydelse. Bara man kan köpa mycket och ofta.

Däremot fascineras jag av hur det var förr. Då hade kläder ett betydligt högre värde och man var rädd om sina kläder. Lagade och sydde om. Så vill jag göra med mina kläder. Jag vill leva med dem länge och jag har inget behov av att ha oändliga mängder kläder.

SONY DSC SONY DSC

Just nu planerar jag för kommande syprojekt. Det blir kläder att använda i sommar – och kommande somrar. I tyghögen finns det tyg för ett par bomullsbyxor i ljusgråblått, en jeanskjol, en roströd bomullskjol, två blusar – en småblommig och en randig, en topp jerseytyg (med små polisbilar), samt två koftor i brunbeigea färgtoner. Allt kommer att kunna kombineras med varandra. Perfekt….å så himla praktiskt!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1 reaktion till “Att sy med en plan”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.