Skjortblusar på gång…

Fyra skjortblusar på gång...
Fyra skjortblusar på gång…

Den senaste månaden har jag sytt mindre än vanligt men nu har jag åter kommit igång, vilket känns jättebra. Jag använder sömnaden som ett sätt att koppla av, att för en stund stänga ute jobb och allt annat som måste fixas med. Så när jag inte ens orkar sy blir jag lite bekymrad.

Under mars månad har jag varit osedvanligt trött. Kanske har jag fått en släng av vårtrötthet, en tidig sådan, eller så är det ett tecken på de senaste månaderna på jobbet har varit lite väl hektiska . Troligen mest det senare, för vi har haft sjukt mycket att göra. Men nu är det tack och lov lugnare och nu flödar åter min syinspiration. Glad är jag för det….

SONY DSC

Fyra skjortblusar är på gång och jag håller just nu på att sy sprunden på ärmarna. Själva livet på blusarna är klara med kragar, knappslå och inprovningar. Så även om jag inte tycker jag har sytt så mycket den sista tiden så har det trots allt hänt lite grand.

När ärmsprunden är klara skall ärmarna sys i för en första provning av ärmlängden. Då jag gjort manschetterna olika breda för de olika skjortblusarna, kommer jag att behöva korta av ärmarna på några blusar.

När manschetterna är fastsydda är det bara knapphål och knappar kvar innan jag kan börja använda mina nya skjortblusar, vilket jag ser fram emot.

För att underlätta arbetet syr jag alltid detaljerna först innan jag syr ihop plagget. Så för en blus ser arbetsföljden ut som följande: Först syr jag knappslå, bystveck och inprovningar, därefter axelsömmen och sen syr jag fast kragen.

Först därefter syr jag sidsömmen på skjortan. Hade jag haft bröstfickor på skjortan hade jag sytt fast dem innan jag sydde axelsömmen och kragen.

För ärmen gäller följande: Först sprunden och sen syr jag ihop ärmen. Hade jag varit säker på ärmens längd hade jag även sytt på manschetterna innan jag sydde fast ärmarna i livet.

Sist kommer fåll, knapphål och knappar.

Skulle jag gjort tvärtom, dvs sytt ihop plagget först och därefter sytt på kragar, fickor och manschetter, skulle arbetet bli långt svårare och krångligare. Även om det vid en första tanke kan låta som den mest logiska syföljden så blir det bara omständigt om man inte gör det i ovan beskrivna ordningen.

1 reaktion till “Skjortblusar på gång…”

  1. Är så himla imponerad över att du syr alla dina kläder själv! Jag tar den lata vägen och handlar på second hand istället, så ibland blir det någon ändring här eller där för det är ju ändå himla roligt att sy 🙂 Försöker lära mig mer så jag också en dag kan få till ett fint plagg och för några veckor sedan upptäckte jag den brittiska serien The Great British Sewing Bee, väldigt inspirerande och roligt. Tipsar varmt till alla som äger en symaskin.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.