Köpstopp på kläder

När jag rensade bland inläggen som aldrig blivit publicerade hittade jag ett inlägg om varför jag inte köper kläder längre. Var övertygad om att jag hade publicerat det, men tydligen inte. Eller så finns det en kopia….i så fall ha överseende…

Sedan våren förra året har jag slutat köpa kläder. Istället syr jag alla mina kläder själv. Enda undantaget är skor och strumbyxor, då jag varken har redskap eller kunskap för att göra egna skor eller strumpor. Men övrigt skall jag sy eller sticka allt själv. Allt från underkläder till ytterplagg.

Detta kanske låter som ett stort steg men jag syr redan sedan tidigare det mesta själv. Men nu tänkte jag det skulle bli stopp även på det lilla jag köpte, så som trikåtoppar, underkläder och en och annan blus. Nu skall jag göra allt själv!

Varför kan man ju fråga sig. Det finns flera för mig tungt vägande orsaker, här är några:

 1. De som tillverkar våra kläder har skrämmande usla arbetsförhållanden och får på tok för lite betalt för sin arbetsinsats. Jag har skrivit mer om detta här.
 2. Kläder är löjligt billiga, vilket leder som sagt till att de som tillverkar våra kläder är underbetalda men även till att vi överkonsumerar kläder. Vi köper långt mer kläder än vad vi använder eller ens behöver. Att vi konsummerar så sjukt mycket kläder är inte förenligt med en hållbar livsstil.
 3. Köpta kläder har många gånger tämligen låg kvalitet och usel passform. Allt är naturligtvis inte av låg kvalitet eller illa sytt. Men jag tycker kvaliten har blivit sämre och det ligger ju i linje med att vi inte skall ha våra kläder länge utan att vi skall konsumera mer och mer.

Fördelarna med att sy egna kläder är bland annat:

 1. Det är roligt och kreativt och ger en skön tillfredställelse att veta att jag gjort det själv.
 2. Kläderna får bra passform, då de är sydda utifrån mina mått och inte någon tabell som knappast passar någon.
 3. Jag får kläder så som jag vill ha dem och inte styrt utifrån ett snabbt växlande mode. Jag kan helt enkelt strunta i vad som är trendigt eller modernt och satsa på den stil jag gillar.
 4. Kläderna håller längre, dels för att jag är mer rädd om dem eftersom jag lagt en massa tid på dem, men även för att jag väljer tyger av bra kvalitet. Dessutom syr jag inte under samma omänskliga tidspress och kan därmed tillåtas vara noggrannare.

Finns det några nackdelar? Nä jag kan faktiskt inte komma på några. Tycker man det är svårt eller tråkigt att sy kläder så är detta en utmanning som troligen inte är så lockande. Men jag tycker det varken är svårt eller tråkigt. Tvärtom!

Här finns ytterligare ett inlägg där jag tar upp mitt köpstopp på kläder.

Är det någon mer som vill hänga på utmaningen att sluta köpa kläder, i alla fall nyproducerade kläder?

5 reaktioner till “Köpstopp på kläder”

  1. Tiden räcker inte till för att sy på beställning, inte för tillfället i alla fall, så tyvärr får jag säga nej.
   Ytterligare en orsak till att jag inte syr annat än för skoj skull är att jag har mitt syende som ett sätt att koppla av från jobbstress. Skulle jag sy på beställning skulle det också allt för mycket likna jobb.

 1. Jag har haft köpstopp totalt på kläder i ett år. 2012. 2014 får jag bara köpa eko seconhand eller sy mina egna. Tror jag håller detta löfte livet ut. Mycket bra inlägg!

 2. Jag skulle så gärna vilja säga ja, men jag är inte tillräckligt bra polare med min symaskin än. Men jag är på G. Syr lite till och från (när självförtroendet faller på) och hade nog gillat grejen av att (i alla fall mestadels) ha hemsydda grejor. Så det är på väg i rätt riktning i alla fall! 😀

 3. Är enormt dålig på kläder över huvudtaget, ja inte så att jag går naken men mitt klädkonto har varit minimalt de senaste 15 åren. De bästa plaggen är de riktiga kvalitetskläderna jag köpt genom åren, de finns kvar och används flitigt. För övrigt har jag egentligen exakt samma klädkod varje dag på jobbet vilket är praktiskt men lite tråkigt. Stor eloge till dig med ditt initiativ, köper själv secondhand men ska nu också lägga till eko. Sy får jag stå över…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.