Inspiration från Japan

SONY DSCUnder förra helgen sydde jag mig en tunika i bomullsjersey. Löst sittande med lite rynk som prydnad. Kan väl säga att modellen inte var min typiska. Men det var just därför jag gjorde den. Det är allt för lätt att fastna i modeller och former.

SONY DSC SONY DSC

Något som inte heller är så ”typiskt” för mitt klädskapande var att jag använde ett mönster som någon annan hade gjort. Kan inte minnas när jag använde ett färdigt mönster sist. Då jag är en bit över meddelängd passar köpta mönster oftast inte så bra. Visst går det att ändra men då gör jag hellre allt efter mina egna mått från början till slut, då vet jag att det passar.

SONY DSC SONY DSC

Mönstret jag sydde tunikan efter hittade jag i en bok med fina enkla modeller ritade av en japansk designer. Boken heter Sweet dress book är skriven av Yoshiko Tsukiori och innehåller 23 stycken tämligen enkla modeller. Det enkla är som bekant oftast det finaste och det blir uppenbart när man bläddrar runt i den här inspirerande mönsterboken.

Boken har fina beskrivningar med detaljrika bilder så jag tror även den som inte har sytt mycket kan göra de flesta modellerna i boken utan större besvär.

SONY DSC

Men kolla först noga mått-tabellen för storlekarna. Japanska storlekar är små så här var det inte bara längden som var för litet, men då modellen var enkel och löst sittande var det lätt att skala upp mönstret till min storlek.

Resultatet blev över förväntan bra. Även om jag skulle sytt modellen en gång till hade gjort den något mindre vid. Jag hade med andra ord inte behövt skala upp mönstret. Lite tältvarning men som en enkel sommartunika tillammans med shorts eller kortare byxor så kommer det bli kanonfint. Om inte annat så är den otroligt bekväm och luftigt.

SONY DSC SONY DSC