Pinnsittarhönor…

Pinnsittarhönor.....och tupp.
Pinnsittarhönor…..och tupp.

Det finns alltid några hönor som är riktiga pinnsittare. För tillfället är det Lisa-Flisa och Stina den Stora, vilka numera räknas till hönshuset gamlingar. De är kläcktes 2008 respektive 2009. Ingen direkt ålder för en höna kanske, men de, tillsammans med Agda, Silvia och Ann-Bertil, är hönshuset äldsta damer.

Åter till pinnsittarna. De två damerna har sällskap av en ungtupp, Krut. Om hönorna sitter där för att de börjar bli gamla och bekväma så sitter ungtuppen där för han tycker livet på golvet är lite väl tufft ibland. Det är lugnare på översta pinnen. Där kommer inte en ilsken stortupp farandes och smockar till och där slipper man ifrån tjuriga hönor som verkar se rött varje gång en ungtupp kommer i närheten.

Kan i och för sig förstå hönorna för ungtupparna är inte direkt charmiga när de ”uppvaktar” hönorna. Men ungtuppen Krut håller sig helst undan från livet på golvet och håller de två lugna och stadiga hönorna Lisa-Flisa och Stina den Stora sällskap. De struntar i honom och han bryr sig inte om dem.

Vilken tupp kan man tycka. Men det kan nog bli fason på honom med. För Alf, nuvarande högsta tuppen, var en riktig pinnsittartupp när han var ungtupp. Men nu är han kung och visar med stor kraft och uthållighet att hönorna är hans.

2 reaktioner till “Pinnsittarhönor…”

    1. De är verkligen stora personligheter. Höns är inga ”virrhönor” utan de har koll på sin omgivning, på flocken och på oss. De är sociala, nyfikna och helt enkelt så smarta som höns behöver vara. De har mycket mer att ge än vad man kan tro 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.