Grönsakslandet, vecka 17 – söndag 27 april

Andra bädden av elva är grävd.
Andra bädden av elva är grävd.

Det är ingen större skillnad mellan denna veckans bilder över grönsakslandet, jämfört med förra veckans bilder. Det är ungefär lika grått och gult nu som då, med en viss skillnad – ogräset har börjat ta sig och i bäddarna börjar det bli riktigt vackert grönt av maskrosor, gräs och annat ogräs.

SONY DSC

Här och var blommar det även fint av tusensköna och snödroppar. Men vem fasen planterade dem i mitt grönsaksland?? 😉

Tusenskönor i tusental...
Tusenskönor i tusental…
...och någon enstaka snödroppe.
…och någon enstaka snödroppe.

Grävt och rensat
Ytterligare en bädd är grävd, uppvänd och rensad på allt ogräs, men jag har ännu inte sått något i det. Planen är att jag skall så svartrot och haverrot, varvat med lök.

Här skall det sås svartrot och haverrot samt sätta lök.
Här skall det sås svartrot och haverrot samt sätta lök.

På gång
Men det är inte bara ogräs som har kommit igång. Även sådant jag vill skall frodas har tagit fart. Gräslöken har börjat visa sig med sina bjärt gröna strån. Även rabarbern är på gång med stora röda knoppar. Jag blev riktigt glad när jag såg dem. Jag ser verkligen fram emot när jag kan skörda den första rabarbern. Rabarber är ju så himla gott!

Gräslöken är på gång.
Gräslöken är på gång.
Mmmm...rabarber!!
Mmmm…rabarber!!

Inte helt oväntat så finns det inte mycket livstecken i bädden jag sådde bondbönor i förra veckan. Förhoppningsvis var det inte allt för kallt och blött för dem utan att de trots allt är på gång. Det visar sig nog under kommande veckan.

Skörd
Idag tänkte jag gräva upp de övervintrade palsternackorna, men blev grymt besviken. Sorken hade verkligen tagit för sig och ätit i det närmaste helt rent. Spadtag efter spadtag visade samma sorgliga syn. Det fanns bara kvar den alldra översta delen av palsternackan, som ett urgröpt lock.

Det fanns inte mycket palsternacka kvar att skörda efter sorkens kalasande under vintern.
Det fanns inte mycket palsternacka kvar att skörda efter sorkens kalasande under vintern.

Jädra sork! Jag hade verkligen sett fram emot att få äta palsternacka. Det är ju så gott och så här års extra välkommet då det inte finns så mycket annat som är färskt. Men trots att mer eller mindre hela palsternackan var borta hade de börjat skjuta skott och fått gröna blad.

Vi har fått påhälsning av hungriga sorkar tidigare år men då har det ändå funnits palsternacka kvar att skörda. Men i år hade de verkligen inte lämnat mycket kvar.

Få se vad jag hittar på till nästa år. Kanske får strunta i att övervintra palsternackan i jorden. Svartroten verkar sorken inte uppskatta lika mycket för de var kvar. Får väl bli mer av det istället.

Maskrosorna trivs bra i den näringsrika jorden i grönsakslandet. Dessutom har de lite konkurens så här års....
Maskrosorna trivs bra i den näringsrika jorden i grönsakslandet. Dessutom har de inte så mycket konkurens så här års….

Bloggserien Grönsakslandet
Här kommer jag samla alla inlägg i bloggserien och här hittar du förra veckans inlägg.

1 reaktion till “Grönsakslandet, vecka 17 – söndag 27 april”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.