Akutsjukvård

När unga hönor ruvar för första gången kan det bli en del spring till hönshuset för att rädda ägg och kycklingar. Man skulle ju kunna tro att största problemet med de unga hönorna är att de inte orkar ruva färdigt, men det brukar inte vara något större problem. När de väl har bestämt sig brukar de vara idoga, även om det kan vara en del velande de första dagarna.

Ett större problem är istället att de unga hönorna står lågt i rang. Detta kan ställa till större problem än man kan tro.

När en höna vill värpa ägg, väljer de helst ett rede där det redan finns ägg. Då blir ofta valet ett rede där det ligger en höna och ruvar. Ligger där en äldre höna så är det oftast inga problem. Hönan som vill värpa samsas bra med hönan som ruvar. Ibland kan det vara både tre och fyra hönor i samma rede. Det blir trångt men går ofta bra. Oftast klarar sig även äggen med alla hönor som trampar omkring, även om det har hänt att ägg gått sönder.

Nerkyld
Nerkyld

Men skulle det ligga en ung höna i redet, dvs en höna som står tämligen lågt i rang, och en äldre höna kommer för att lägga ägg, kör den äldre hönan ut den unga från redet. Den äldre hönan vill inte ha sällskap i redet av en höna av låg rang. Hönan som ruvar blir på detta vis störd i sitt ruvande om och om igen. För unga hönor står i allmänhet lägre i rang än alla andra hönor som har ett eller fler år på nacken.

Ett sätt att lösa detta problem är att flytta redet med ägg och ruvande höna till en ruvbur. I ruvburen får hönan vara ifred med sina ägg. Men alla hönor går inte med på att bli flyttade.

De äldre som ruvat några gånger vet vad som gäller och går oftast med på flytten. Men de yngre blir ofta oroliga, dels av att bli instängda i en bur och dels för att de inte tror att de ligger på sina ägg längre. De utgår från var redet står när de avgör om äggen är deras och står inte redet som det brukar är det med andra ord inte rätt ägg.

Då går de av äggen och försöker ta sig ur buren för att komma till sina ägg. Flyttar jag då tillbaks redet till sitt ursprungliga ställe så brukar hönan lugna ner sig och lägga sig igen. Men då kvarstår problemet med att de ideligen blir utkörda ur sitt ruvrede av äldre hönor.

Den senaste tiden har en, ibland två, röda unghönor försökt ruva i samma rede. Men allt som oftast hittar jag redet tomt eller så ligger en annan höna där och värper ägg och testruvar lite. Men sen är redet tomt igen och äggen blir kalla. Efter ett tag kommer de röda hönorna tillbaks.

Men ibland byter de rede och när jag kollar till dem är äggen åter kalla.

Det är några ägg som jag har flyttat runt mellan olika ruvande hönorna i hopp om att de skall bli kycklingar av dem. I går när Nyberit verkade få lust att ruva, trodde jag att problemet skulle vara löst.

Nyberit är en erfaren äldre höna och som är van vid att sitta i ruvbur. Men jag flyttade troligen över henne för tidigt till ruvburen. Hon hade nog inte bestämt sig ännu för att ruva och gick av äggen. Åter blev äggen kalla! Kan det överhuvudtaget finnas något liv i dem nu?

Jag la tillbaks äggen under en av de unga röda hönorna och fann att ett av äggen delvis var knäckt och hade en kyckling som var på väg ur. Den var kall och livlös men såg fullgången ut. Jag var inte säker på om den var död så jag lade även den under den röda hönan. En kyckling som blir kall hamnar i en slags dvala och blir helt livlös. Då är det svårt att avgöra om de lever eller ej.

När jag tittade till den ruvande hönan efter ett tag hade den lilla kycklingen kommit helt ur ägget men låg nu framför den ruvande hönan. Ännu en gång var kycklingen nerkyld.

Akutvård i äggkläckaren. Kanske kan lite värme få liv i kycklingen.
Akutvård i äggkläckaren. Kanske kan lite värme få liv i kycklingen.

Som ett sista försök att rädda det lilla livet lade jag den i värmen i äggkläckaren. Vågade inte ha den kvar ute hos hönan då hon inte verkade ha kolla på vad hon skulle göra. Hur skulle hon det. Det var ju första gången hon fått kycklingar.

Troligen är den död men den kan också bara vara mycket nerkyld. Jag har haft kycklingar som jag trott varit döda men som efter lite värme åter har kvicknat till. Nu har jag aldrig följt upp hur de gått med dem som blivit så pass nerkylda. Blir de svaga och har svårt att klara sig? Vet inte.

Det är svårt att hålla reda på vem som är vem när alla ser ungefär likadana ut. Visst kan de variera rätt ordentligt i färg men oftast är det flera kycklingar av samma färg i varje kull. Dessutom skiftar de utseende ganska så ordentligt när de börjar få fjädrar. Ringmärka dem går ju inte heller.

—-

När jag skrev texten ovan hoppades jag fortfarande att kycklingen skulle klara sig. Men den var troligen redan död för den visade aldrig något livstecken trots värmen i äggkläckaren och efter ett tag vart den helt stel.

Stackars liten. Det blev en allt för tuff start på livet.

Med tanke på tidigare års enorma ruviver hos våra hönor så tror jag knappast vi kommer att lida någon större brist på kycklingar. Snarare tvärt om. Men ändå så vill jag att de alla skall klara sig och gör vad jag kan för att rädda de små liven.

1 reaktion till “Akutsjukvård”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.