Dubbelruvare

Alva och Ingeborg parallellruvar på två ägg...
Alva och Ingeborg parallellruvar på två ägg…

I ett tidigare inlägg skrev jag att vi har två hönor som ruvar på tre ägg. Kan nu meddela att det är två hönor som ruvar på två ägg.

Inte nog med att det är trångt med två hönor i ett rede. Det blir inte bättre av att deras rede är favoritredet för övriga hönor att värpa fram ägg i. Så det är en himla trafik i redet under dagen och det har lett till att ett av äggen som hönorna ruvade på har gått kras.

Inte helt oväntat med tanke på allt spring och det var inte heller det första. Ursprungligen var det en höna som ruvade på fyra ägg. Men första ägget gick sönder nästa på med en gång.

Kan lugnt påstå att det var en mindre trevlig upplevelse att sticka in handen under hönorna för att leta fram äggen som övriga hönor värpt under dagen och som inte skall ruvas. Kletigt var ordet när jag fick tag i det trasiga ägget och inte var det någon rolig syn att se heller. Nä, nä….klet och blod….blä, blä…

Om ni undrar vilka hönor som ruvar så är det Alva och Ingeborg. Två små söta hönor som har ruvat fram kycklingar förr…

2 reaktioner till “Dubbelruvare”

  1. Nej jag tycker inte om att stoppa dit handen för att känna hur många ägg det är där under, eftersom alla andra hönor klämmer in sig i samma rede… Två av mina hönor vill gärna ruva nu men jag tar bort äggen. Det känns hemskt det också men vi vill inte ha kycklingar ännu.

    Trevlig helg!

    Kram Ann-Louise

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.