Vår i hönshuset…eller är hönorna bara tokiga??

De sista kycklingarna, som kläcktes i december, har ännu inte lämnat ruvburen och nu har årets första hönor börjat ruva. Två hönor ligger och trycker på tre ägg. De är lätt galna våra hönor!

Vi är ju inte direkt i något större behov av kycklingar. Hönshuset är fullt av halvstora kycklingar, efter höstens kaosruvningar, men ruvinstinkten går visst inte att rubba på en Hedemorahöna.

Under våren kommer vi minska på antalet djur och hönshuset kommer att åter få ett mer rimligt antal inneboende. Tupparna hamnar i frysen allt eftersom de når hyfsad storlek vid 6 månaders ålder och hönorna har vi en kö av köpare till. Så det är väl egentligen inget att orda om. Vill de ruva så får de väl det….

Men min plan för i år är att varje ruvtokig höna skall få max 3-4 ägg att ruva och förhoppningsvis kommer jag att kunna hålla ner antalet ruvande hönor till 2 stycken åt gången. Det första är lättstyrt då det bara är att plocka bort äggen så de får önskat antal att ruva på. Men att begränsa antalet ruvande hönor vet jag inte om jag lyckas med.

Jag skall göra ett försök genom att begränsa antalet reden, men det leder kanske bara till att allt för många hönor knör in sig i ett och samma rede och parallellruvar. Vi har ju redan problem med att två hönor ruvar tillsammans på tre ägg och då har ju våren och den ”riktiga” ruvsäsongen inte ens börjat.

Ja, ja….få se om hönorna ”lyckas” sätta rekord i framruvade kycklingar i år med, eller om det är jag som får som jag vill…..

1 reaktion till “Vår i hönshuset…eller är hönorna bara tokiga??”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.