En tidsbesparing?

Det går fort att veckohandla, ”storhandla”, när man främst lever på egenproducerat. Vi köper mest mjölk, mjöl och ost – sådant vi inte själva producerar. Besöket i affären tar inte lång tid…

Att till stora delar leva på den mat man själv producerar låter kanske som att man behöver oändligt med tid. Tid som går åt till att odla, skörda, förädla och förvara mm. Men faktum är att det inte tar så mycket mer tid att producera egen mat jämfört med att köpa den i affären. Har det visat sig efter åtta års erfarenhet av självhushållning.

Utan att jag har räknat på det i detalj är jag övertygad om att vi inte lägger så mycket mer tid på att få mat på bordet idag än vad vi gjorde för åtta år sedan då vi köpte allt i livsmedelsaffären. Tiden som vi lägger på självhushållning tar vi igen främst på två sätt.

För det första spar vi otroliga mängder tid på att inte behöva handla maten. Idag lägger vi inte mer än max en halvtimme i veckan på att handla den mat vi inte själva producerar.

Vi handlar en gång i veckan och veckohandlingen tar inte lång tid då det inte är mycket vi behöver köpa. Maten täcker inte ens botten på kundvagnen. Det vi främst köper är mjölk, ost och kattmat och till det kommer då och då gryner, mjöl, kaffe, te och kryddor och lite annat. Då vi handlar ungefär samma från vecka till vecka och dessutom inte lägger någon tid på att fundera över vad vi skall laga för middagsmat går turen genom affären snabbt och smidigt. Detta är en mycket stor tidsmässig skillnad jämfört med tidigare.

För det andra är den egenproducerade maten avsevärt billigare. Till exempel kostar en påse grönsaksfrön runt 20 kr och räcker i allmänhet i flera år. Hur mycket våra egna ägg och kött från hönsen kostar har jag ingen aning, men de kostar inte bara utan generar även pengar då vi säljer överskottet. Frukt och bär har vi i överflöd helt gratis.

Den mat vi inte producerar själva utan måste köpa kostar mellan 200 – 500 kr i veckan, trots att vi mest köper ekologisk och inte snålar på kvalitén. Däremot väljer vi att främst äta av våra grönsaker och inte så mycket pasta, ris och andra köpta kolhydrater, vilket också bidrar till lägre kostnader liksom att vi oftast äter vegetariskt.

Tidigare la vi betydligt mer pengar på maten jämfört med idag, trots att det är åtta år sedan som vi köpte all vår mat. Nu har jag ingen aning vad maten skulle kostat om vi köpte allt i en mataffär.

De lägre matkostnader bidrar till att vi inte behöver jobba lika mycket jämfört med tidigare. Men den stora vinsten med att vara självförsörjande är trots allt inte tid och pengar utan smak och upplevelser. Det är livskvalitet att få odla, ha djur och förädla sin egen mat. För oss i alla fall.

Och ännu en gång. Smakskillnaden mellan eget och köpt är förvånansvärd stor. Eller kanske skulle jag skriva skrämmande stor?! Hur lyckas matindustrin producera mat som smakar såpass lite? Men den här diskussionen väntar jag med till ett senare blogginlägg….

3 reaktioner till “En tidsbesparing?”

 1. jag är absolut inte lika duktig på att självhushålla som du är. Men jag försöker. Ser att du förväller mycket och fryser in. Till och med kålrötter. Har du stor frysbox? Ska kanske försöka själv, men än så länge ligger de i matkällaren som håller lagom luftfuktighet.
  Vi storhandlar väldigt sällan numera och det är oerhört skönt som du skriver.

 2. Vi har en frysbox i källaren samt två mindre frysar i köket/förrådet. Det räcker för oss då vi är bara två.
  Vi har även en källarskafferi/jordkällare i husets källare som håller runt 10-12 grader men tyvärr är luftfuktigheten för hög. Det är bra för att förvara inläggningar, saft och sylt men inte färska grönsaker. Grönsakerna börjar mögla rätt så snabbt om vi skulle ha dem där. Dessutom misstänker jag att det är aningens för varmt också. En riktig jordkällare hade varit en dröm 🙂
  En del grönsaker förvarar vi i istället i kylen för att förlänga sässongen med färska grönsaker, men det mesta förväller vi och fryser in. En del låter vi även vara kvar i grönsakslandet – främst grön- och purpurkål, brysselkål, palsternackor och svartrot. För att vi skall få färska grönsaker året runt…

  En fördel med att förvälla och frysa in är att grönsakerna håller sig fina länge och det går snabbt att fixa till middagen….halva jobbet med att skalla och dela på grönsakerna är ju gjort 🙂

 3. Vilken härlig blogg! Trillade in här när jag googlade på kycklingar ;D
  Själv köper jag med alltid ekologiskt, älskar att skapa, ska snart skaffa höns och så började jag odla lite smått i våras. Haha. Lite snopet att se din presentation, då den påminde lite om min blogg (eller hur jag vill ha det i framtiden)
  ha det så bra 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.