Hysterisk hönsstatistik

Det är helt hysteriskt i hönshuset, verkligen helt galet hysteriskt. Även ljudbilden är helt otrolig och nästan svårt att tro på. Det är ett pipande och kacklande bortom all föreställning. Och jag vågar nästan inte röra mig inne i hönshuset av rädsla för att trampa på en kyckling eller två.

För att ge en bild av hur det ser ut kommer här lite hönsstatistik:

Totalt antal individer: 68 st, varav 27 är vuxna och 41 kycklingar. Av de vuxna är 4 tuppar och 23 hönor och av kycklingarna är 7 halvstora medan 34 fortfarande är små och duniga.

Av våra 23 hönor är 7 sysselsatta med att ta hand om de 34 småkycklingarna och 3 hönor ligger fortfarande på ägg. 10 av 23 hönor är alltså upptagna med annat än att värpa ägg.

Och jag kan försäkra att 34 småkycklingar är många kycklingar…i synnerhet som de far runt som små projektiler i hönshuset i sin jakt efter godsaker.

Titt som tätt springer kycklingarna fel och hamnar kanske hos fel hönsmor och då piper de hjärtkärande. Det behövs inte många skrämselpip från en rädd kyckling för att hönsmammorna skall bli som tokiga. Tror de att någon av deras dunisar är i fara går de bärsärk i hönshuset. Är det då sju hönor som har smått kan det lätt bli lite hysteriskt…minst sagt.

De sista kycklingarna kläcktes i natt och under dagen, och det är röda hönan Gudrun som äntligen har fått några små dunisar att ta hand om. Hon har nu två gula och en rödgul kyckling som hon vårdar ömt. Men det var många turer kring hennes ägg och ruvande.

Gudrun har blivit bortjagad från ruvredet av både Agda och Silvia, i omgångar, men till slut så fick hon lön för mödan av 21 dagars idogt ruvande och har som sagt nu tre små dunisar. Agda och Silvia har fått andra ägg att ligga på, i var sitt rede. Så antalet kycklingar kommer att stiga ytterligare om inget tokigt händer.

2 reaktioner till “Hysterisk hönsstatistik”

  1. Oj, det låter som ni har hönshuset fullt. Kul med ruvvilliga hönor. Mina har inte kommit på det än, men en dag kanske.
    /Paulina

  2. Oj nästan svårt att hänga med i uppräkningen av alla konstilationer. Många små familjer blir det;) Kan tänka mig pipljuden. Ha det gott och lycka till med alla de små/Marie

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.