Syr som besatt….och det är retro som gäller..

Jag får erkänna….jag är lite manisk just nu. Minst sagt!

Det har antagligen inte märks så mycket av det på min blogg, vilket mest beror av att jag i min besatthet inte haft förmåga att sätta ord på det. Istället konstruerar jag mönster, klipper tyg och jag syr ….och syr och syr! Och syr ännu lite till!

Och det är modet från första halvan av 1900-talet som står som inspirationskälla. Utan konkurrans. Jag har skrivit om det tidigare, men måste skriva det igen. För tillfället finns inte 2000-talets mode i min skalle utan allt kretsar kring snitt, skärningar, fall och siluetter från perioden 1910-1960. Sex årtionden av läckra, välsittande och smickrande kläder. Och jag kan inte få nog…

En bidragande orsak till att min besatthet har fått blomma ut som det gjort står vädret för. För hade det varit soligt och varmt skulle jag inte haft ro i kroppen att sitta inne framför min symaskin, men nu finns det ju ingen hejd på hur mycket bra syväder det har varit i sommar….(Tänk vad bra att jag har vädret att skylla på….)

Här kan du hitta allt jag skrivit om min syprojekt och här nedan kommer bilder på det jag sytt den sista tiden. Allt är efter egna idéer och egna mönster….men inspirationen är som synes modet från början och mitten av 1900-talet.

När maken fyllde jämnt hade vi tema 60-tal på festen och då sydde jag den här klänningen i ett ”plastigt” vintagetyg. Jag gillar skärningen och kommer nog prova den igen men då i ett fint ylletyg istället.

 

En 40-, 50-tals inspirerad klänning med knäppning fram och veck i kjolen mot livet…
En enkel figursydd topp med holkärm och rynk mot halsrigningen
Figursydd manchesterjacka med fickor och breda slag.
Jackans ficka, ärm och inprovning vid bysten har små motveck som detaljer. Knapparna hittade jag i makens mormors forna knappsamling. Troligen har hon klippt bort dem från en jacka eller kappa när hon kasserade den. Känns roligt att de åter har fått en funktion.
Senaste syprojektet som blev klart i går är en 50-talsklänning med smalt liv, rynkad vid kjol. Livet har holkärm, rynk mot knappslån och söta röda glasknappar.
Här syns detaljerna på livet lite tydligare. ”Bystvecket” trollade jag bort som rynk mot knappslån och runt halsrigningo och ärmhål har jag kantat med snedslå som jag klippt till av klänningstyget. Jag gillar när tygets rutor möts och skapar nytt mönster….

13 reaktioner till “Syr som besatt….och det är retro som gäller..”

  1. Jag var först lite skeptiskt till klänningen. Livet var jag nöjd med från början, men kände mig först lite tveksam till den vida och rynkade kjolen. Känns ovant att ha så mycket vidd över höftern. Nu gillar klännning skarpt och att den just har möe vidd i kjolen 🙂

 1. Så snyggt! Du är verkligen duktig på att sy. Det ser proffsigt och välgjort ut!

  Jag föll pladask för den översta klänningen. Snyggt snitt och ett härligt mönster. Gillar 60-talet 🙂

  Kram Ann-Louise

  1. Jag börjar också bli allt mer förtjust i 60-talet. Först var jag mer inne på 30- till 50-tal….men det lär även bli en del 60-tal framöver.

 2. Vad duktig du är – klänningarna är jättefina 🙂 Jag älskar just den typen av klänningar och önskar att jag kunde sy själv. Det är inte lätt att hitta någon i affären precis.

  1. Tack för fina ord 🙂
   Efter att jag har börjat sy kläder som är inspirerade av 40-, 50-talet så har jag kommit till insikt om att dagens mode är många gånger väldans löst och slappt…allt är lite åt nattlinnehållet. Det kan ju också ha sin charm…men jag föredrar nog de modeller jag syr nu, med lite mer passform

 3. Satan vad du är duktig MajLiz skit snygga plagg, åhhh sexitals klänningen är ur snygg!, snart får vi designa tillsammans, längtar till den dagen kramkram Marika

  1. Jag har heller aldrig varit någon direkt klänningsmänniska. Har inte trott att jag passat i klänning…men med de här modellerna så har jag tänkt om. Nu är jag lite ”frälst” 😉
   Och det har vissa fördelar med klänning. Till exempel att man är ”färdigklädd” bara genom att ta på sig ett plagg. Under lata sommardagar känns det helt perfekt 🙂

  1. Inser nu att färgerna inte blev helt enligt verkligheten. Den svarrutiga är mer grön- och blårutig den orange mer röd och rosa…. 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.