Ledsen över Greta

Det går obehagligt snabbt ibland. När jag var ute till hönsen och kollade till dem för kvällen så lät Greta som en trumpet. Hennes hals stod rakt fram och var längre än jag sett på en höna. Hon kunde uppenbarligen inte få luft och försökte desperat få upp det som fanns i vägen.

Vad gör man?? Jag fick tag i Greta och försökte känna på halsen men blev inte klokare. Mer än att hon hade svårt att få luft. Hon höll på att tuppa av men efter att hållit henne framåtlutat kom det upp gul tjock vätska och hon fick luft igen.

Men det ville inte gå över utan hon fortsatte att rossla och kippa efter luft. Jag tog in Greta och fortsatta att hålla henna framåtlutad över vasken för att få ut det som fanns i lungorna och luftstrupen. Så fort jag hade henne i mer normal horisontellt läge så rosslande hon något fruktansvärt och fick stora problem med att andas. Vad det än var så hade hon fått något i lungorna.

Men det ville inte bli bättre och efter ett tag började det droppa blodblandat vätska från hennes näbb och hon började åter få stora svårigheter att få luft.

Maken bar iväg med henne för att avsluta hennes plågor men han hann inte ens över gårdsplanen innan Greta var död. Kvävd av slem och blod… fy fasen va vidrigt.

Förstår inte alls vad som hänt med henne. Har inte varit med om det tidigare. Hon har inte visat tecken på att vara sjuk eller hängig tidigare och hon var bara ett år gammal.

Hönor har blivit sjuka och dött förut men det här var nog bland det obehagligare…och som alltid lika sorgligt.

Söta rara röda hönan Greta är nu i hönshimlen….och jag är ledsen…

7 reaktioner till “Ledsen över Greta”

  1. Oj, det låter läskigt. Hoppas att det inte är någon åkomma som sprider sig till övriga hönsgården. Ledsamt när det är en höna eller tupp man har fäst sig vid som råkar ut för tråkigheter…

  2. Tråkigt med djur som man äger och vårdar blir sjuka. De har så svårt att säga vad som är fel, precis som småbarn. Läskigt detta med Greta. Själv har jag en positiv sak att berätta – jag räddade en tornseglare som förvirrat sig in i huset igår. Den vägrade flyga ut genom fönstret innan jag kom och hjälpte den.

    1. Vad härligt att du fick den på vingar igen. Sånt blir man varm i hjärtat av 🙂

  3. Stackars höna. Troligen har hon ”satt i halsen” och fått ner det i lungan. Sedan har det blivit inflamerat och … ja tyvärr vet du ju slutet. Blev lite orolig att det kunde vara Newcastlesjuka men den diagnosen stämde inte.
    Ha en härlig sommar. Vi kanske tittar förbi.
    Roger S

  4. Jag förstår din sorg. Eller ja, jag har ju inte höns men jag har varit väldigt ledsen de gångerna jag inte lyckades rädda livet på skatungar, pilfinkar och blåmesar som har hamnat i mina händer.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.