Rabarbermarmelad

Rabarberna är osedvanligt stora och fina i år. Troligen gillar rabarbern att det har varit lite fuktigare i vår….

Sommar betyder sylt-, marmelad- och syltkok och först ut för i år blir, som brukligt, att ta hand om rabarberna. Jag har redan kokat rabarberkräm i omgångar för att ätas på direkten med kall mjölk. Himmelskt sommargott och jag kan inte få nog.

Men jag vill gärna ha sommarsmak även till kalla vintern och då passar det fint med marmelad på rabarber, tänkte jag och så fick det bli. Och visst blev det gott…underbart gott.

Förutom rabarber, socker och lite citron hade jag även riven färsk ingefära i marmeladkoket. Receptet hittade jag i en bok som ”bara” handlar om rabarber, Rabarber av Inger Nilsson (Natur & Kulter). Själva receptet hittar du i en av bilderna här nedan.

Stora mängder socker behövs när det kokas marmelad

För att få helt rena burka diskar jag dem först i hett vatten och sen kokar jag dem i en stor kastrull på spisen. I kastrullen får burkarna ”puttra” fram tills jag skall fylla burkarna med den färdiga och heta marmeladen. Locket sätter jag på direkt…
Nu skall bara etiketterna på och sen bär jag ner marmeladen till källarens svala skafferi…

 

1 reaktion till “Rabarbermarmelad”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.