Kläder till rätt pris?!

Om och om igen läser vi om de mest vidriga arbetsförhållanden för alla dem som tillverkar och syr våra kläder. Det senaste jag läste är ett inlägg på svtplay om förhållandena vid fabriker som tillverkar  sportskor av kända märken. Du hittar inlägget här.

Varför blir det ingen skillnad? Varför upphör inte klädkedjorna anlita företag som låter de anställda jobba under slavliknande förhållanden?

Det är väldans enkelt. Klädkedjorna vill maximera sin vinst och vi vill ha ett stort utbud av billiga och bra kläder och gärna av rätt märke. Den som betalar för denna ordning är arbetarna på textilfabrikerna. De betalar med sin hälsa och ett liv i slaveri. Och det är vi som säger ok till förhållandena varje gång vi köper kläderna.

Vad vi måste göra är att ställa mer krav när vi köper kläder och skor och vi måste vara beredda att betala för vad det kostar att tillverka kläder på ett hållbart och juste sätt – hållbart både för dem som tillverkar kläderna och för vår planets hälsa.

Om vi alla blir mer medvetna när vi köper kläder och ställer frågor om hur kläderna är tillverkade så kommer det göra skillnad. Vi måste börja fråga om arbetsförhållanden, miljöbelastning mm och helt enkelt låta bli att köpa om vi inte får önskat svar. Då sänder vi som konsumenter ett tydligt budskap om att vi inte accepterar ojusta kläder.

Vi behöver ifrågasätta och välja att köpa kläder från företag som tillverkar rättvist och hållbart. Då kommer alla de som arbetar inom textilindustrin få skälig lön och skäliga arbetsförhållanden. För det är inte acceptabelt att någon skall offra sitt liv bara för att jag skall kunna köpa kläder till underpris.

Jag skall bli än mer medveten och jag skall ställa betydligt högre krav när jag köper kläder. Jag köper inte mycket kläder, det mesta gör jag själv, men jag kan helt klart göra mycket mer.

Hoppas du också är med….ifrågasätt och gör aktiva val!

1 reaktion till “Kläder till rätt pris?!”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.