Vinterförvaring av grönsaker och frukt

Fick i ett tidigare inlägg en fråga om hur vi vinterförvarar grönsakerna som vi odlar. Här kommer en sammanställning av hur vi gör. Om jag skall börja med att dra kortversionen så består lagringsmetoderna av följande: förvällning och styckfrysning, inläggningar, torkning samt lagring i skafferi, kylskåp eller grönsakslandet.

Läser du vidare kommer du till den längre versionen, som även har länkar till tidigare inlägg om förvaring, förädling och tillagning. Jag har beskrivit de sätt som vi gör för att vinterförvara de grönsaker, örtkryddor, frukt och bär som vi odlar. Så saknar du en grönsak eller metod så beror det på att jag inga erfarenheter av det…

Sista burken med chutney ser lite ensam ut på hyllan i källaren skafferi....tur att det finns mer kvar av annat gott....

Övervintring i grönsakslandet
Många grönsaker kan övervintra i grönsakslandet. Men det är ju inte alla grönsaker som uppskattar våra kalla vintrar, men de grönsaker som klarar kylan och kälen så är det den bästa metoden tycker jag.

Vi lagrar följande grönsaker i landen: Palsternacka, svartrot, grönkål, purpurkål, brysselkål, purjolök. Och varje vår brukar jag även hitta lite lök och morötter som jag missade under höstskörden. De har också oftast klarat vintern bra.

Fördelar: Grönsakerna håller sig fräscha och är vädret inte för tufft så växer de även under vintermånaderna. Att förvara grönsaker i landet ger stora och fina grönsaker även mycket tidigt på våren när inget annat är grönt.

Nackdel: Passar inte för alla grönsaker. Det är jäkligt svårt att skörda palsternacka och svartrot när kälen gör marken stenhård. Men de tar inte skada av kälen. Kålen fungerar som magnet på harar och andra vilda djur. Vill man ha kålen för sig själv krävs stängsel. Även de grönsaker som förvaras under mark kan bli vinterkäk till hungriga djur, t ex vattensork.

Tänka på: På våren behöver man skörda innan grönsakerna blir angripna av skadeinsekter och innan de börjar blomma….

I kylen finns det fortfarande några morötter kvar (några med vårkänslor) och ett par knölar av rotselleri...

Förvaring i kyl och skafferi
Många färska grönsaker kan man förvara i kyl eller i skafferi under många månader utan att de tappar i fräschet och smak. Jag väljer även att odla sorter som klarar vinterförvaring.

Förvaring i kyl (fuktigt och svalt): Morötter, rotselleri, vitkål, betor, kålrabbi, kålrot

Förvaring i skafferi (torrt och svalt): Lök, vintersquash, äpplen (samt det vi torkat, se längre ner i texten)

Vintersquashen ser ut att må bra i skafferiet

Fördelar: Enkelt – bara att skörda och lägga i öppna lådor i kylen. I december smakar grönsakerna inte helt nyskördat längre men har de klarat förvaring så är smaken och konsistensen förvånande bra. I synnerhet kålrabbin var en glad överraskning från sommarens odlingar.

Nackdelar: Utrymmeskrävande. Man måste hålla koll på grönsakerna och plocka bort allt som har börjat mögla eller ruttna. Framåt januari så börjar många av grönsakerna att ge upp även om vissa klarar sig bättre än andra.

Tips: Att förvara i kyl och skafferi är i allmänhet inte en förvaring som gör att man har grönsaker till nästa sommar utan den behöver kombineras med en annan förvaringsmetod. Lök, vintersquash och kålrabbi är de som ”överlever” bäst även om antalet lökar som behöver kastas ökar framåt våren. Den siste kålrabbin åt vi upp i januari så där har jag ingen erfarenhet av hur länge de klarar förvaring i kylen. Vintersquash har jag fortfarande en kvar i skafferiet som verkar fin.

Det mesta i grönsaksväg som vi har kvar finns i frysen. Där finns det desto mer...väldans möe till och med...

Förvällning och styckfrysning
För de grönsaker som inte klarar övervintring i grönsakslandet eller klarar någon längre tid i kylen passar oftast förvaring i frysen. Först rensar och delar jag grönsakerna, förväller dem hastigt i kokande lättsaltat vatten, varefter jag låter dem svalna och torka innan jag styckfryser grönsakerna (skrivit mer om det här och här). När grönsakerna är frysta lägger jag över dem i en fryspåse och stoppar dem åter i frysen. Genom styckfrysningen kan man ta ut så mycket man önskar ur påsen. Annars kulle alla grönsakerna bli en enda stor klump….

Förvällda och styckfrysta: Morötter, bladselleri,mangold, grönkål och purpurkål, brytbönor, störbönor och andra liknande bönor, ärtor, bondbönor, blast av rödbeta, blomkål och broccoli, persilja, dill. Passar även utmärkt för bär och frukt.

Vi har även mycket frysta bär kvar.

Fördelar: Grönsakerna är fräscha och håller sig mycket länge. Går snabbt att tillaga då grönsakerna redan är skalade och skurna och lite kokta.

Nackdelar: Tar plats. Kräver en del arbete vid infrysning.

Torkade äpplen och päron

Torkning
Vi torkar örtkryddor, kokbönor, frukt och bär och lagrar dem torrt i glasburkar.

Frödelar: Torkad frukt är som godis. Supergott!! Enkelt förfarande, i alla fall om man har en tork. Spar på lagringsutrymmet för hinkvis med frukt får plats i en burk när den är torkad.

Nackdelar: Smaken förändras….men det behöver inte vara till nackdel (se under Fördelar  😉

Rödbetor, sylt och mycket annat gott finns det i källarskafferiet.

Inläggningar
Under hösten blir det gärna många timmar framför spisen för att göra inläggningar, sylt och saft.

Här är några exempel: Skivade inlagda rödbetor (superenkelt och supergott), rödkålsylt, saft och marmelad av det mest skilda slag på olika bär och frukt, samt chutney, syltade grönsaker….osv.

Fördelar: Det blir oftast oääääändligt mycket godare än köpe. De håller sig oftast mycket länge (i alla fall om du kan tänka dig att tillsätta lite konserveringsmedel och inte snålar allt för mycket med sockret).

Saft är som minnen från sommaren...

Nackdelar: Under sensommaren och början av hösten blir det en del timmar framför spisen. Och det kan vara svårt att hinna med allt under den relativt korta tid man har på sig. För frukten och grönsakerna måste vara helt nyskördade och fräscha för bästa resultat.

”Halvfabrikat”
Förra sommaren fick vi enorma mängder med morötter och det mesta förvarar vi i kylen eller i frysen, men jag gjorde även goda morotsbiffar som jag förvarar i frysen. Enkelt att plocka fram när vi inte hinner eller har lust att laga mat. Recept hittar du här

Fler sätt
Det finns förstås fler sätt för vinterförvaring av grönsaker. En metod som jag verkligen vill prova på är syrning av grönsaker.

Kan väl även nämna att jag är rätt pragmatiskt lagd. Visst skulle det vara finfint med snygga etiketter på burkar som helt saknar spår av tidigare etiketter. Visst skulle det gå att ”piffa” till förvaringen i källare och förråd. Men det tar tid och jag odlar inte grönsaker för att skapa snygga stilleben utan för att vi skall vara självförsörjande. Om tiden räcker till gör jag gärna snygga etiketter till syltburkar och saftflaskor…men det har inte förstaprio….inte på långa vägar…

Vilka erfarenheter har du av vinterförvaring av grönsaker och frukt?

3 reaktioner till “Vinterförvaring av grönsaker och frukt”

  1. Ååå vilket underbart inlägg, passar mig så bra just nu. håller ju på som bäst lär mig en massa stuff inför kommande vinter samt planerar vintergrönsaksodlingar. Så kul med nytt och jag är så på G. Hittills har jag ungefär lika erfarneheter, syltning och kokning av saft, inläggningar, torkning (lite, har ingen tork) och infrysning har varit mina metoder. Sedan har jag även förvarat grönsaker i matkällare och bästa resultatet är pumpor, betor och lök.

    Nu har jag ju slagit in mig på mjölksyrningens bana och det är så roligt och spännande. Jag har ju köpt litteratur och tränat på att mjölksyrejäsa här under vintern med ganska bra resultat. Ska prova mig fram på lite andra grönsaker än kål också… vi får väl se hur det går.

    1. Japp, jag tänkte också jag skall prova på att mjölksyra grönsaker. Skall bli spännande hur det går 🙂

  2. Vilket intressant inlägg och vad roligt med någon som prioriterar själva görandet framför estetiken. Bra persiljetips, även om jag ofta kör ner stjälkarna också i maten så finns det ju tillfällen då jag bara hade velat ha de fina bladen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.