Egna erfarenheter av grönsaksodling

Första åren bar jag ständigt med mig olika odlarböcker när jag höll på i grönsakslandet. För minsta sak jag skulle fixa med beträffande odling, skörd och förädling av grönsaker, bläddrade jag i mina odlarböcker och läste på. Man kan väl påstå att jag var ganska så ”grön”. Det var en rolig men lite osäker tid.

Nu litar jag mer på mina egna erfarenheter. Jag börjar få en känsla för vad som funkar i vår typ av jord, vilka grönsaker som klarar att övervintra ute i landet, vilka grönsaker som inte tål vinterförvaring så bra utan behöver förädlas på något vis, osv osv.

Jag gillar den här känslan att jag har koll och erfarenhet, att jag har förvärvat kunskap som jag har nytta av i odlandet och i vår strävan efter självhushållning. Böcker är fortfarande en ständig och underbar källa till inspiration och kunskap och så kommer det alltid att vara hur ”lärd” man än blir. Det finns alltid något nytt, någon erfarenhet som jag vill och behöver ta till mig.

Känslan av att inte vara helt ”beroende” av andras kunskap utan även kan lita till mina egna erfarenheter är oslagbar. Och jag ser verkligen fram emot sommarens lärdommar.

En sak till som jag gillar, verkligen gillar, är att vi även i år kommer att klara oss på det vi har odlat. Det lär till och med finns lite överskott kvar från förra årets skördar. I frys och skafferi kommer det inte att vara helt tomt när vi börjar skörda denna sommars grönsaker.

Att producera ett överskott är däremot inget vi eftersträvar. Men då vi inte vet hur årets sommar kommer bli så känns det ändå bra att veta att vi har så vi klarar även en dålig odlingssäsong. För vem vet hur vädret blir i sommaren. Den kan bli kall, konstant regnande eller så torr och varm att inget vill växa. Kanske är krypen extra tuffa i år och smaskar i sig det mesta som var tänkt att skördas.

Hur det blir med skadeinsekter, ogräsinvasioner och väderförhållanden har jag ingen aning men jag vet att jag har fått med mig erfarenheter från tidigare års odlande och det känns finfint. Liksom att jag kommer fortsätta bygga på med ytterligare kunskap, från egna erfarenheter och genom att ta till mig andras kunskap – genom böcker, bloggar mm.

Härligt…och tack alla som delar med sig av sina erfarenheter…   🙂

3 reaktioner till “Egna erfarenheter av grönsaksodling”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.