Hellre för lite än för möe…med ett undantag…

Prylar äger jag hellre för lite av, än för mycket. Helst skall allt det som vi omger oss med ha en nyttofunktion som underlättar vardagen. Visst! Lite pynt kan jag tåla men då är de oftast förknippat med ett kärt minne. Och det där med ”bra-ha-prylar” går jag inte alls på, värre dammsamlare finns inte, enligt mig (dock inte enligt min make…hmmm)

Prylar som statusmarkörer ger jag än mindre för. Jag vill ha ett hem där jag trivs och där mina och makens behov styr och inte vad andra tycker och tänker. Inte för att jag tror att någon egentligen skulle bry sig så värst mycket om hur vi har det i vårt hem, snarare finns det ett socialt tryck ”att man borde” bry sig om vad grannen har eller vad de skulle kunna tycka om vi inte omger oss med ”rätt” prylar.

Men det finns de som vill få oss att tro att det är viktigt med prylar av rätt märke och prisklass och det är inte våra vänner och knappast heller våra grannar. Utan det är den kommersiella delen av denna värld, som vill så gärna få oss att tro att vi kan köpa oss lycka genom att fylla våra liv med kläder, prylar, teknik.

Köp, köp och köp ännu lite mer…vare sig du har behov eller pengar för det….eller ens att jorden klarar av flödet av resurser och miljögifter.

Jag är som sagt inte så mycket för att samla på mig saker, med det finns ett stort undantag. Böcker! Och då vi är två om att gillar böcker finns det en hel del böcker innanför vårt hus väggar.

Men då och då får jag lust att även rensa ut bland böckerna, till min makes förskräckelse. Han vet min inställning till prylar och ”bra-ha-saker”, och det kan han köpa, men när jag börjar prata om att vi borde skicka böcker till loppis och verkligen borde begränsa våra inköp….knorrar han misslynt.

Böckerna har klarat sig bra än så länge, men de lär ligga i riskzonen även framöver när jag får ett sug efter att minska på antalet ting som finns innanför vårt hus väggar.

Någon enstaka felinköpt bok har försvunnit och då oftast till någon som kanske mer uppskattar boken än vad vi gör. Sen har det ju då och då blivit en dubblett. Risken med att ha två bokköpande personer i hushållet som inte riktigt har koll på vad den andre har införskaffat.

Shoppa mindre och lev ett rikare liv….det tror jag stenhårt på….

2 reaktioner till “Hellre för lite än för möe…med ett undantag…”

  1. Går förväntansfullt till kojs när jag vet att jag har en bra bok att läsa. Böcker är vänner fast de vänder ryggen till. Inte alls samma med en läsplatta, o nej. En bok lever och finns och åldras med behag, som man själv. 😉 Läser just nu Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari. Han är så entusiastisk, ger hopp för mänskligheten när man ibland undrar vart den egentligen är på väg.

  2. Det är verkligen något specielt med böcker. Nu längtar jag efter sommaren när jag kan sitta på verandan och läsa i kvällssolen 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.