Recept på morotsbiffar….ungefär…

Morotsbiffar

Jag har fått önskemål om att lägga ut receptet till morotsbiffarna som jag skrev om i mitt förra inlägg. Här nedan har jag gjort ett försök att skriva ner receptet på morotsbiffarna…  🙂

Jag lagar sällan efter recept utan brukar utgå från några råvaror som jag vill tillaga och utifrån dem funderar jag ut en maträtt. Så medan jag lagar maten hittar jag på receptet och jag kör oftast helt utan mått och vikt. Jag gillar att ”skapa” med råvarorna och jag gillar att det blir lite olika varje gång. Även om råvarorna är densamma så blir det alltid en liten skillnad beroende hur jag tillagar, vilka kombinationer av råvaror jag väljer och hur jag kryddar.

En nackdel med detta sätt att laga mat skulle kanske vara att jag inte helt kan göra om en extra lyckad rätt vid ett senare tillfälle….för jag kommer inte ihåg exakt hur jag gjorde. Men det är inget större problem….det går alltid att hitta på något….nytt

Och med morotsbiffarna är det ungefär likadant. Jag rörde ihop ingredienserna på en höft och ändrade lite allt eftersom under arbetets gång. Utgångsläget var att jag har en jädrans massa morötter som jag vill ta vara på och att jag ville göra morotsbiffar….och så fick det bli.

Men ungefär så här gjorde jag:

Jag rörde ihop en smet (typ tjockare pannkakssmet) med rätt möe majsmjöl, lite vetemjöl, några ägg och mjölk. Jag kryddade med senap, peppar och salt.

Sen tillsatte jag ungefär två, tre gånger så mycket rivna morötter i volym som jag hade smet. De går i rätt mycket rivna morötter men allt skall bli kletigt av smeten. I den andra satsen jag gjorde la jag även i finhackad stjälkselleri. Här går det ju att variera i det oändliga….liksom med kryddningen.

Jag lät smeten stå ett litet tag och sen klickade jag ut morotsmeten i en varm stekpanna. Första omgången stekte jag i rikligt med smör och sen gick jag över till olja då smöret tog slut. Det funkar lika bra med båda tycker jag.

Jag stekte biffarna tills de fick fin färg på båda sidorna och smeten stelnat. Det gick rätt fort och de rivna morötterna var nog inte helt genomstekta. Men jag gillar att de hade lite tuggmotstånd kvar. Om man vill ha morötterna helt mjuka så kan man sänka värmen lite och låta stekningen ta lite längre tid.

Gött blev det och majsmjölet gav även en god smak till biffarna.

2 reaktioner till “Recept på morotsbiffar….ungefär…”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.