>Hönsmammor…

>

Erika har fått fyra dunisar och ett varierande antal extrakycklingar….Fyra nya dunisar kläcktes i går och under natten som gått. Hönan Erika har fått tre gula och en grå…och som alltid är de otroligt söta. Hönshusets stora kycklingskara har därmed utökats ytterligare…

Erika verkar dessutom ha fått några bonuskycklingar. Ett par av Hildas kycklingar, som kläcktes för en dryg månad sedan, verkar tycka det är mysigt att vara inne i ruvbur igen. De håller sig gärna intill Erika som verkar acceptera dem. Kycklingar är såpass små att de fortfarande kan ta sig ut och in i ruvburen som de vill, så de behövde inte vara kvar i buren om de inte ville det.

Säga vad man vill om Hedemorahönor, nog är de ruvvilliga allt och de verkar inte vara så nogräknade med vems ungar de tar hand om. Vill en kyckling få värme så ställer man förstås upp, verkar flertalet av hönorna tänka. Inte ens när kycklingarna uppenbart inte är ens egna protesterar de. Hildas kycklingar är bra mycket större än Erika nykläckta dunisar…det går liksom inte att ta fel.

För ett tag sedan skrev jag om turerna kring Börta Bengtsson och hennes kycklingar och nu händer det alltså igen. Erika har under dagen titt som tätt fått påhälsning av kycklingarna som kläcktes tidigare i sommar och några av dem verkar även vilja övernatta hos henne.

Även hönan Agda ställer upp som extramamma när Röda Ullas kycklingarna skall sova. Röda Ulla har börjat sova på pinne och det vill inte riktigt kycklingarna göra…eller rättare sagt de övriga hönorna på pinnen ser gärna att det är ”barnfritt” på översta pinnen och kycklingarna får snällt välja en annan sovplats. Och det blev under Agdas vingar.

Agda hade ursprungligen en kyckling att värma om natten och nu har hon tre, fyra till. Inte heller Agda verkar ha något emot att ta hand om några fosterkycklingar. Under dagen håller kycklingarna sig däremot helst intill sina respektive hönsmammor, men under natten är de tydligen mer flexibla och pragmatiskt lagda i val av hönsmor.

Som nykläckt dunis är man varken stor eller stöddig…

Börtas alla tolv kycklingar däremot är nu så stora att de inte söker sig till någon höna för värme under natten. Istället ligger de tätt, tätt tillsammans….och det verkar funka bra det med.

Summa summarum….önskar man sig en ras som är ruvvillig och dessutom är bra på att ta han om sina telningar så kan jag varmt rekommendera Hedemora.

5 reaktioner till “>Hönsmammor…”

 1. >Vilka söta dunisar!!!! Dina hönsmammor är betydligt snällare än mina kan jag lova. Hos oss håller man sig till mamma minsann annars får man en litet tjuvnyp! Att hedemorahöns är villiga att ruva håller jag verkligen med om. Av våra ettåriga hönor har 5 av nio lagt sig att ruva. En av dessa fem har dessutom precis lagt sig för att ruva igen…

  Kram Jenny

 2. >JA, så får det bli! Vår stora son tjatar om hönor, och jag är lite kluven. Men när jag väl bestämt mig så ser jag ju vilken sort det får bli… För det är inte så att du behöver nytt hem till några av alla dina dunisar???

  Tyckte bilden du visade på Ulliga Ulrika var såååå fin!
  Kan ju faktiskt inte enkom vara hönsmammornas förtjänst. Du måste ju sköta dem alldeles exemplariskt gott då de mår så fint och kläcker fram massa nya kycklingar 🙂
  Kram Carolina

 3. >Så söta de är med varandra, kul att se. Här hemma har vi dvärgkochis och en millie fleur, det har bara blivit så. Alla är nya för i år och ingen har börjat värpa ännu. Måste säga att det är jätteroligt att ha "djur" här på gården.
  Tack för trevlig läsning/ Linda

 4. >Wilda Tilda: Så som det varit i sommar har jag inget minne av att det varit tidigare. Kan kanske bero av att de är så himla många kycklingar överallt att inte ens de har koll 😉

  Ekoman: I höst lär vi ha ett överskott av hönor och tuppar 🙂

  Linda: Visst berikar det livet att ha ett gäng höns 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.