>Torkat äpplen och kryddor

>

I helgen har jag torkat äpplen och kryddor i min nyinköpta tork. Jag lovade i ett tidigare inlägg att jag skulle komma med en rapport om hur väl apparaten gjorde sitt jobb. Visst…inga problem, tänkte jag…då!

Men så enkelt var det ju inte att sätta betyg på en tork då jag inte har andra några andra torkar att jämföra med. Dessutom har jag väldans begränsad erfarenhet av att torka frukt eller kryddor. Har inte gjort det så många gånger tidigare, varken med eller utan torkapparat.

I vilket fall som helst så har jag i helgen torkat äpplen och det gick ju bra även om det tog hyfsat lång tid att få dem torra nog. Något längre än de 6-8 timmar som det stod i manualen att det skulle behövas för att torka äppelskivor. Men till slut så var äppelbitarna torra nog för att läggas i en burk….gott blev det också…

Just nu håller jag på att torka olika kryddor. Tidigare idag torkade jag rosmarin och det gick finfint. Jag stoppade hela kvistar i torken och repade av bladen när de var torra. Vilket funkade bra. Det var lätt att repa av bladen från kvisten när de hade torkat.
Jag är ganska så övertygad om att jag kommer att använda torken en hel del, för den var trots allt lättanvänd och fick frukten och kryddorna torra och fina även om det tar sin lilla tid.
En annan liten mojäng som jag använde för första gången i helgen var äppelskalaren. Jag blev grymt imponerad. Så genialisk och så enkel att använda. Snabbt gick det också. Och inte nog med att den lätt och smidigt skalade äpplet, dessutom så skivade och kärnade den ur frukten. 
Den var väl aningens generös när den skalade men å andra sidan lider jag inte någon större brist på äpplen. Brukar varje höst behöva köra iväg 10-15 skottkärrelass med fallfrukt till komposten. Och skalremsor och kärnhus fick hönorna mumsa i sig så de kom ju till ”nytta”.

7 reaktioner till “>Torkat äpplen och kryddor”

 1. >Jag vet inte var min skalare är inköpt då jag har fått den, men jag har sett liknande i affärer med köksutrustning mm. Den finns även på Clas och jag skulle nästan gissa på att den går att hitta på Åhlens…

 2. >Nej, ont om äpplen har inte vi heller.
  Både hästar och kaniner är glada för den fallfrukt de får.
  En tork skulle kanske vara något för mig med?
  Hittills har jag kört på det "gamla" sättet, lufttorkat kryddor och bara fryst in äppelklyftor.
  Eller låtit råsaftcentrifugen jobba….
  Angående far-är-rars leksak; den används i skogen också men hans innovativa bilmeckarvariant var jag ju bara tvungen att skriva om! 🙂
  Trevlig vecka!

 3. >Äppelskalar grejen är jag grymt imponerad av! Förr när jag hade bastu torkade jag svamp, frukt och kryddor på bastulavan. 40 – 50 gr. i 6 – 8 timmar och man fick in MASSOR samtidigt 🙂 Nu har jag torkade rotfrukter som ny favorit, skulle vilja prova på det, torkade rödbetor är SÅ GOTT!

 4. >Jag har också skaffat en sådan där äppelskalae/skivare. Men jag hittade ingen Hulda så det blev en petternicklas istället (…eller jaja nåt såntdä hette den i alla fall). Den är sämre på att skala ojämnheter men tar mindre av skalet. Man kanske kan ställa in det själv vad vet jag.

  Tipset att torka i bastun plockar jag upp så länge i väntan på min tork (ska önska mig en i julklapp tänkte jag).

 5. >Så härligt att kunna spara sommaren och hösten på burk! Jag blir grön av avund när jag läser om alla lyckliga människor som har äpplen i överflöd. Vill ha en uppvuxen gträdgård – nu!!!

 6. >Tack för alla insyn nu ska jag skaffa en tork oxå, namnsdags present har jag inte fått på många år så nu i nov är det nog dags.
  Hälsningar Karin på Ösäter

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.