Hönshuset

Vi har ett gäng hedemorahöns för nytta och nöje. Vi ger dem kärlek, mat och husrum och de ger oss ägg, kött och trevligt sällskap. Dessutom ger de mig inspiration i mitt skapande.

De är söta, rara och helt underbara och nu kan jag inte tänka mig ett liv utan höns. De är lättskötta och ger så mycket tillbaks. Och då tänker jag inte bara i form av ägg. 

För er som inte har umgåtts med höns, så är höns betydligt intelligentare än sitt rykte. De är sociala och de är i alla högsta grad individer. Ingen höna är den andre lik i temperament eller sätt.

Att de är individer blir extra tydligt när man har en hönsras som varierar i färgsättning, så som Hedemora. Då är det lättare att skilja dem åt och det blir synnerligen tydligt att de alla har olika sätt och kynne.

Här hittar du allt som jag har bloggat om våra kära hönor.

8 reaktioner till “Hönshuset”

 1. Hej!
  Jag sökte efter hur klädmodet såg ut 1912 och då hamnade jag bland dina höns.
  Verkligt roligt att Du dokumenterar med ord och bilder som vem som helst kan ta del av.
  Vi har också Hedemorahöns och jag älskar dem. Jag undrar bara hur Du kan ha så många tuppar på en gång.?
  Jag vägrar ha mer än en tupp för jag har väldigt tråkiga erfarenheter av flera tuppar på en gång.
  Vänliga hälsningar Anita Axelsson

 2. Hej, gör du något mer med nässlorna än att ge dem till hönsen? Söker någon som använder nässelfiber till ett seminarium i Gränna som heter ”Älska din nässla såsom dig själv” och handlar om biologiskt mångfald och hur alla kan bidra till den.
  Vänliga hälsningar
  Petra

  P.S. Ska till våren skaffa höns – helst gammal landras.

  1. På våren plockar jag nässlor och gör soppa och paj……men i övrigt inget mer än att ge dem som vinterfoder till hönsen. Spännande seminarie. Skicka gärna mer info.

 3. Hej vilka fina höns blir helt sjuk när jag ser dom=) säljer du ägg?
  mitt nummer är 070-2696791 mvh Anna hoppas på svar=)

 4. Vad fint du har skrivit om dina höns! Här på min tomt finns ett litet hönshus som använts tills för något år sedan men det är så litet så jag tror inte att det går att ha några höns där på vintern.
  Jag skall i alla fall läsa in mig på Hedemorahöns!
  / Annika

 5. Håller helt med dig! Höns är verkligen sociala, intelligenta och har stor personlighet. Man kan studera dem hur länge som helst. I trädgården gör de dessutom en hel del nytta både vad det gäller balansen, för gödsling och luckring.

 6. Hej,
  Du kan väl kolla din mail. Jag skickade några frågor om ruvburarna. Har börjat bygga om i mitt hönshus nu.

  Ha en solig dag

  Roger

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.