Fru Purjo

Varmt välkommen till min blogg!

Här kan du följa vad jag odlar i grönsakslandet och bestyren kring att ta vara på det som skördas. Du får även möta gårdens Hedemorahöns liksom katterna och deras bus. Jag skriver om vad jag stickar, syr och annat jag skapar, liksom om matlagning och bakning. Och mycket annat som jag fixar med på vår lilla gård…för nytta och nöje.

Jag bor tillsammans med min man, två katter och några höns på en liten gård i Skaraborg och lönejobbar i stora staden i väster. Vi strävar efter att leva ett så hållbart och enkelt liv som möjligt, där familj, vänner och upplevelser tillsammans med eget arbete på gården skapar mening med livet….i stort som smått.

Min mejl: frupurjo[at]gmail.com

 

21 reaktioner till “Fru Purjo”

 1. Här har man tittat o följt din sida i ca 1 år.älskar purjon, som jag apat efter o haft på ytterdörren hela sommaren. och nu när jag letade efter bilder på Hedemorahöns ,för info.kom din sida upp hela tiden..kunde inte fatta varför.. Och på gruppbilden hittade jag 3 st med namn jag kände igen,grusbritt,ragnhild o Sara-Rara.. Nämligen de 3 Birgitta Lunden gav mej i gårkväll.. hehe världen e liten även på nätet 🙂 vilket sammanträffande.hehe. Allt går som det borde i hönshuset o ny pinne skall upp i morn..Stor Kram till dej o vi hörs o ses.

  1. Hej hej 🙂
   Kan inte låta bli att le stort när jag läser din kommentar. Världen är verkligen liten…både här och i ”verkliga livet”. Även roligt att höra att Grusbritt, Ragnhild och Sara-Rara har kommit tillrätta.
   Vi ses och hälsa Birgitta…och de små hönorna 🙂

 2. Hej !
  Fantastiska höns du har med humoristiska namn . Blir mycket
  glad att se bilderna. Men du, min dotter Petra har fått 3 st. här om
  dagen som hennes granne Birgitta fixade hos dig. Min man och jag
  har också höns. Rasen är japanska kochins, tror att det stavas så.
  De är också mycket ruvbenägna.
  Du visade svamp som växer utanför ladugården. Dom heter
  bläcksvamp och kan ätas bara när de är små, för då är de vita,
  fjälliga och fasta. Ta dem när de är cirka 4-7 cm höga vräs dem hela i smör. En delikatess. De måste vara fasta. Du får läsa om dem.
  Hälsningar
  Yra höns.
  Mona-Lisa

 3. Jag följer dig och dina hönor i purjo-spåret. Hönorna, kycklingarna och tupparna väcker så fina minnen… minns hur årets hackkyckling fick husera inomhus och leka följa John med barnen… hur den snubblade på det hala parkettgolvet för att hänga med, den lilla mjuka godingen med förnöjt slutna ögon i de kupade händerna. Alltsammans var värt det mödosamma och illaluktande arbetet med rengöring. Hönsen är verkligen personligheter och självklart är de värda sina namn. Vi hade en tupp som hette Robin Hood och han var absolut världens mest beskyddande och modigaste tupp!
  Egna örter, potatis och grönsaker är också en obeskrivlig fröjd och ofta så otroligt mycket godare.
  Snart kommer våren och nya spännande upptåg…:)

 4. Hej i höstvärmen 🙂 Nu så Har Sara-rara o Grusbritt legat o ruvat.. En liten gul dunboll kika fram mellan hönorna i dag.. Duktiga små fröknar…Hopppas på fler kläckningar.. Ha det så bra o hälsa Fina Mannen din .Ni var himla vackra i era skrudar. Kram

 5. Hallå Fru Purjo!

  MInns du mig, jenni som gjorde praktik hos er på HUV för några år sen!? Vad fint du har det här på bloggen, gillar speciellt att titta på hönsen 🙂
  Jag o ivan o leo är faktiskt på väg ut på landet till hus o växthus o stor fasad att måla om och fruktträd och förhoppningar om att det ska bli riktigt bra! Vi har ett hönshus oxå, kan inte du komma o hälsa på och lära oss hur vi gör för att ha friska glada höns däri?
  Huset ligger i Uddebo, kolla in hemsidan: http://www.uddebo.se
  Ha det riktigt gött/Jenni

  1. Hej Jenni!
   Så klart jag kommer ihåg dig 🙂
   Roligt att du har hittat hit och roligt att ni har flyttat ut på landet och skall bli med höns.
   Jag berättar gärna om hönor och hur de vill ha det. Och ni får även jättegärna komma hit och spana in vårt hönshus.
   Ni kanske vill ha några Hedemorahönor….våra är tokiga i att ruva så det lär finnas att köpa senare i sommar 🙂
   Vi höres 🙂

 6. Vilken fantastisk blogg – och tack för tipset om Runåbergs fröer. Hittade många fler saker än vad jag får plats med i mitt grönsaksland 🙂

  Önskar att jag också hade haft plats med höns hemma i trädgården men jag tror inte grannarna hade uppskattat det…

 7. Kul att hamna på din sida!!!
  Vill gärna tillföra lite kunskap, bl.a. om fiberduk. Under duken trivs grödan = växer bra, har jämnare temperatur än utan. Även ogräsen, ohyra andra skadegörare trivs förträffligt! Så dels gäller det att rensa extra bra under duk, och tidigt! Likaså viktigt att gallra så det finns luftighet för tillväxten. Gräsklipp under duk kan tyvärr främja mögel.
  Duken är viktigast i början, ta bort den i tid och lägg på igen vid fara för frost, där detta behövs. Att kålmal trivs under duken är en bitter erfarenhet, de kommer tidigare för varje år tycks det. Vit fladdrande små insekter är varningen, de jobbar på för att föröka sig! Kläm sönder alla synliga små
  larver, det blir nämligen fler generationer under en sommar. Mot kålfluga kan man skydda genom en ulltusskrage kring stammen, men hur många kålplantor ska man ha.
  Djungelväxter squash och pumpa mår bra av fiberduk för att växa kraftig i jämn temperatur och de ogillar blåst! Men när man ser blommorna – av med duken! Lycka till med årets odling

  1. Jo, de mejlade och sa att jag finns med på din lista. Först glad, men sen blev jag lite fundersam. Ett sätt för dem att marknadsföra sitt företag via min blogg?? Känns nästan så…

   Det kommer ju då och då förfrågningar om marknadsföra saker och ting på min blogg. Inte så pigg på det….minst sagt.
   Du får säkert en hel del sådana ”erbjudanden” också….

   1. Okej, kanske tänkte jag lite för kort. Bra att du reflekterar!

    Visst får jag ”erbjudanden” som jag tackar nej till. Jag vill inte ha en reklamfinanserad och därmed mindre trovärdig blogg heller.
    Men ingen har, vad jag känner till, satt min blogg till en lista bara så där…

   2. Hejsan,

    Karolina här från GreenMatch. Jag förstår din misstanke, precis som du säger florerar alla möjliga sätt för att marknadsföra sig som företag. Vårt syfte med listan var dock, som jag skrev i mailet till dig – att vi gärna vill ge en eloge till de, inkl. du, som skriver klokt om miljö och klimat – att vi som är engagerade i ämnet även borde peppa varandra till att fortsätta vårt viktiga arbete i ord och engagemang.

    Så tack för en bra blogg, jag hoppas att få se många intressanta och inspirerande inlägg på Fru Purjo Fixar framöver.

    Vänligen,

    Karolina Örsta
    Marknadsansvarig på GreenMatch

 8. Hej!

  Jag snubbla in här via ovanstående hemsida och är helt frälst! Det är precis sånt här som intresserar mig och som jag drömmer om att själv leva en dag. Så mycket fina kunskaper inom sömnad, matlagning och odling som vi människor helt glömt av känns det som. Är själv bara 24 och bor i centrala Stockholm med väldigt många begränsningar men får leta möjligheter där det går! Tack för en fantastisk blogg och livsstil – du har fått en ny, trogen följare i mig! Heja!!

 9. Men GUUUUD vilken bra blogg! Verkligen detaljrik och omfattande. Vår lilla familj går i startgroparna för att dra igång något som vi kallar självhushållande. Vi har en liten gård med får, höns, bin och katt. Så vad väntar vi på? Dags att hoppa ut hamsterhjulet!

  Tack för din kunskapsrika blogg <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *