Elektrisk matlagning

Kokböcker om elektrisk matlagning.
Kokböcker om elektrisk matlagning.

Tidigare i min bloggserie Gamla kokböcker har jag citerat ur kokböcker från tidigt 1900-tal och fram träder en närmast främmande värld av ideal och könsroller. Mina funderar kring det kan du läsa om här.

Äldre kokböcker ger inte bara recept och tips på maträtter utan även en bild av arbetsfördelning i hushållet och inblick i rådande tekniska lösningar för matlagning. När det på 1930-talet kommer ut kokböcker som heter ”Elektriskt matlagning” och innehåller detaljerade beskrivningar av elspisen konstruktion och funktion, så är det uppenbart att detta var något nytt för många. Kokboken är utgiven av Föreningen för elektricitetens rationella användning och även det kan säga något om tiden.

Här kommer ett citat från inledningen av boken:

”Avsikten med denna bok är icke att ge husmödrarna en ny kokbok. Övergång till elektrisk matlagning innebär icke någon omläggning av tillredningssättet eller tillämpningen av en särskild matsedel. Man kan fortfarande använda sin gamla kokbok och räkna med ungefär samma tillagningstider. Men den elektriska spisen medger mera rationella arbetsmetoder och bättre reglering av värmen. Den tid en anrättning tar, kan på förhand bestämmas tämligen noga, och om man utnyttjar dessa goda egenskaper hos spisen, blir arbetet enklare och tar mindre tid i anspråk för passning.”

Ur Elektrisk Matlagning, utgiven av Föreningen för elektricitetens rationella användning, 1936

Men även senare under 1900-talet kommer det ut kokböcker med den elektriska spisen som utgångspunkt. Jag har hittat en kokbok från mitten av 1950-talet som visar på fördelarna med elspisen – Baka, koka, stek elektriskt, utgiven av Aktiebolaget Elektrohelios. Men nu omnämns matlagning med elspisen som något modernt, istället för att ge detaljerade instruktioner kring teknik och användandet, vilket ger mig intrycket att den är mer vanlig.

Husmodern finns fortfarande kvar, så köket är ännu kvinnans ansvar, men nu utan hjälp av hushållerska, om man får tro citatet från inledningen till kokboken:

”Hushållsarbetet är i sin moderna form ej så mångsidigt och tungt som i forna dagar. Alltjämt ställs det stora krav på en husmor, i synnerhet som hon numera oftast får reda sig med mindre hjälp än förr. Det är därför viktigt, att hon till sitt förfogande har en så ändamålsenlig och praktisk köksutrustning som möjligt. Den skall vara ekonomisk i drift och ge ett gott arbetsresultat. Köksutrustningen skall dessutom vara sådan, att den kan bidra till att göra arbetet intressant och stimulerande, vara tidsbesparande och lättskött. Självfallet skall den även fylla alla hygieniska krav både i förhållande till den arbetande och med hänsyns till det, som tillagas.

Kökets främsta och viktigaste apparat är spisen, och den spis, som bäst fyller de nämnda fordringarna, är den elektriska spisen – elspisen.

Ur Baka, koka, stek elektiskt, utgiven av Aktiebolaget Elektrohelios, 1956

Jag tycker det är otroligt intressant och fascinerande att läsa i äldre kokböcker. Köpte dem från början för att få inblick i äldre sätt att ta tillvara råvaror, men det som helt har fångat mig är istället könsroller, arbetsförhållande och tankar och idéer kring mat och hälsa.

Här några bilder från kokboken från 1930-talet. Modellerna känns synnerligen omoderna, medan tipsen på kokkärl och användning gäller lika bra idag som då.

Det lär komma fler inlägg i bloggserien om gamla kokböcker….

4 reaktioner till “Elektrisk matlagning”

  1. Mycket intressant. Kokböcker berättar mycket om hur det samtida samhället såg ut. Vad berättar dagens kokböcker om vårt samhälle?

    1. Visst är det spännande med gamla kokböcker som tidsmaskiner. Jag har, liksom du, funderat över vad dagens kokböcker säger om vår tid….men har ännu inte riktigt satt mig och läst dem med de ögonen.

  2. Älskar gamla faktaböcker – ger en helt annan inblick i livet än historieböcker. En av mina favoriter är ”Jordbruksbok för pojkar” – min morfars gamla bok som jag fått ärva.
    Sen tycker jag ibland att gamla kokböcker kan vara lite svåranvända – både måttenheter, kökstermer och ingredienser kan vara lite egna.

    1. ”Jordbruksbok för pojkar” låter som en spännande och intressant bok….och här framkommer könsrollerna tydligt redan in boktiteln… 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.