Gamla kokböcker och ideal

Kokböcker från början av 1900-talet.
Kokböcker från början av 1900-talet.

Att bläddra runt i och läsa gamla kokböcker är ett spännande och tankeväckande sätt att resa i tid och rum. Gamla kokböcker bjuder generöst på den tidens ideal, könsroller, matvanor, inköp och inte minst utbud av råvaror och tekniska förutsättningar för att tillaga maten.

Men också, naturligtvis, recept på maträtter och beskrivningar på hur man tar till vara och tillagar olika råvaror ur ett närmast självhushållarperspektiv. Ofta beskrivet på ett mer ingående och detaljerat sätt än vad dagens kokböcker erbjuder.

Det var det senare som fick mig att bli intresserade av äldre kokböcker. Jag ville veta hur vi förr tog tillvara det vi skördat eller slaktat, med förhoppningen att lära mig något som jag inte hittar i ”moderna” kokböcker.

Men jag har inte kommit så långt att jag fördjupat mig i recepten. Det har istället varit kokböckernas förord och inledning som har fångat hela mitt intresse. Det är en för mig delvis ny och främmande värld som blir synlig när man läser författarnas tankar och syften med kokböckerna. Trots att det inte är mer än runt 100 år sedan och ca två-tre generationer bort, så blir det synnerligen tydligt att mycket har hänt.

Säga vad man vill om dåtidens tankar och ideal kring arbetsfördelning, könsroller och hur en måltid skall serveras och ätas, men de skulle troligen bli lika förskräckta över vårt sätt att laga och förhålla oss till mat som vi blir över den tidens. Jag kan verkligen se deras chockade miner över vårt ”slarv” och låt-gå-mentalitet….”liksom ingen ordning på nå´t”…..

Andra frågor som börjar snurra i mitt huvud när jag läser i kokböckerna är vilka ideal och tankar visar vi upp i dagens kokböcker? Och hur kommer de läsas om sisådär hundra år? Kommer de också kännas lite unkna? Troligen….

I vilket fall som helst är jag tämligen nöjd över att slippa vara hemmets husmor á la 20-talet, i alla fall utifrån de idealbilder som man möts av i kokböckerna, men jag hade gärna tagit del av deras kunskap i självhushållning.

Samlar på gamla kokböcker
Under några år har jag samlat på mig äldre kokböcker. Det har blivit ett 10-tal böcker, där den äldsta är från 1909 och flertalet från tjugotalet, men även nyare. Tur att äldre kokböcker oftast är ganska så små och inte tar så mycket plats i en redan överfull hylla.

Det är ur några av de äldsta böckerna som jag har tagit citat ur till mina blogginlägg som jag publicerat den sista tiden. Och medan jag fortsätter fördjupa mig i kokböckerna kommer jag att bjuda på fler citat och kanske även ett och annat recept. Hoppas ni vill följa med på min tidsresa till 1900-talets kök och matvanor….och könsroller.

Här hittar du alla inlägg i bloggserien om gamla kokböcker!

1 reaktion till “Gamla kokböcker och ideal”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.