Grönsaker året runt

Lök och vintersquash från förra årets odlingar.
Lök och vintersquash från förra årets odlingar.

Jag skrev i förra blogginlägget att det börjar bli klent med färska grönsaker hos oss. Det vi har kvar i skafferiet är lök – gul, röd och schalottenlök – samt vintersquash. Potatis har vi också kvar, men den har passerat sitt ätbara stadiet sedan ett tag och har övergått till att mer likna sättpotatis. Så nu åker de ut….

I grönsakslandet skall det också finnas färska grönsaker kvar från förra årets odlingar, i form av svartrot och havrerot. Om inte sorken har ätit upp allt i vinter, vill säga. Jag har ännu inte kollat hur mycket som finns kvar.

Det blev ett bra lökår förra året...
Det blev ett bra lökår förra året…

Däremot såg jag, när jag kollade lite snabbt i bäddarna, att där finns brysselkål kvar….typ två stycken….

Men vi har trots allt grönsaker kvar så det kommer att räcka fram till och med årets skörd. Så självförsörjande på grönsaker kommer vi vara i år med. För i frysen har vi lättförvällda grönsaker av de flesta sorter som vi odlar och i källarens skafferi har vi surkål och lite inläggningar.

Vi har ätit mycket potatis under hösten och vintern, men det som nu är kvar åker ut i komposten...
Vi har ätit mycket potatis under hösten och vintern, men det som nu är kvar åker ut i komposten…

Men som sagt, helt färska grönsaker är för tillfället närmast en lyxvara hos oss just nu. En nackdel kan tyckas, men jag gillar att vi inte har allt tillgängligt året runt. Det låter kanske lite märkligt, men lyxen att få längta efter något är värt rätt mycket.

En lyx som närmast är helt borta i vårt samhälle idag, i alla fall beträffande maten och i vårt land. ”Allt” finns i affärens grönsaksdiskar – året runt.

3 reaktioner till “Grönsaker året runt”

  1. Håller med om att det blir en exklusivitet när man väntar på de första grönsakerna. Själv håller jag ett öga på nässlorna som visat sina första små blad nu. Om några veckor blir det årets första nässelsoppa.

  2. Några rödbetor och vitlök är vad jag har kvar. Förutom något i frysen. Och inläggningar. Min inlagda squash är minst lika bra som köpt inlagd gurka 🙂
    Och se äpplen har jag i stor mängd ännu.
    Lyx sa Fru Purjo om årstidsanpassad mat. Absolut säger jag.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.