Symaniska semesterveckor

Sommaren har inte bjudit på så värst många sommarvarma dagar, men det har trots det varit en riktigt bra sommar. Under två veckor, när vädret var som tråkigast och jag var själv hemma, försvann jag in i ett ”syrus”.

Jag hamnade i ett helt underbart kreativt flow och jag startar syprojekt efter syprojekt. Strömmen av idéer på nya plagg och nya möjliga stilar ploppar upp i skallen i rasande fart och för att inte tappa bort tankarna lät jag plaggen stanna i ett halvfärdigt stadie för att greppa tag i nästa idé och nästa. Jag ville testa allt och så fort jag såg att ett plagg tagit den form jag tänkt rusade jag vidare, utan att avsluta. En helt underbar känsla att få vara mitt inne i detta kreativa flöde.

Jag bestämde mig då att jag kunde slutföra allt under hösten när kreativiteten inte flödar lika ymnigt. När vardagen är tillbaks med lönearbete, tidsbrist, stress och mörker och gör hjärnan aningens mindre kreativ. Då man önskar att det finns något att lätt att sy som ligger och väntar på en. Då jag använder sömnaden mer för att varva ner och få tankarna bort från jobb och sånt.

Men under mitt syrus var kretiviteten på topp och varenda tygbit som ligger och väntar i mitt lilla tygförråd lockade fram idéer på intressanta plagg. Och idéer ploppade även upp för tyger som jag inte har i tygförrådet och ”lurade” mig att köpa ännu mer tyg. Behöver inte mer tyg men idéerna måste ju få sina tyger…..eller hur?

Men det var då, för några veckor sedan, nu är vardagen tillbaks och jag har lämnat ”sybubblan”. Men det känns ändå helt ok. I synnerhet när jag kollar på vad mina symaniska veckor resulterade i.

För det blev trots allt en hel del färdiga plagg, inte bara en stor hög med påbörjade, även om det just då kändes så. För mot slutet avslutade jag det mesta och jag har nu två kjolar, två byxor, fyra jerseytoppar, en blus och en klänning färdiga att användas. Ibland rasslar det till….

Tillklippt, men inte sytt, har jag en kofta/jacka i jersey och en skjortblus samt två nästan färdiga kjolar, som alla väntar på att bli färdiga. Plus en massa idéer för många av de tyger som fortfarande väntar på transformationen från ett platt tyg till ett bärbart plagg.

Här kommer bilder på resultatet från min två maniska symesterveckor. Alla modeller är gjorda efter mina egna idéer och mönster. Och här samlar jag allt jag sytt under året och tidigare år….

En a-linjeformad bomullskjol som jag sytt i ett tyg som jag tryck på. Från början var tyget ganska så tråkigt, men inte efteråt :-)
En a-linjeformad bomullskjol som jag sytt i ett tyg som jag har tryckt mönstret på. Från början var tyget ganska så blekt och lite tråkigt, men inte efteråt 🙂

Jag hade inga toppar som passade till kjolen ovan men det fixade jag med ett litet inköp på Gårda Textil i Göteborg. Resultatet blev tre jerseytoppar med färger som går igen i kjolens tryck.

Grön jerseytopp med rynk mot och hals.
Grön jerseytopp med rynk mot ok och hals.

Turkos topp där jag lekt lite med framstycket, med rynkade partier. Framstycket är gjort i ett enda stycke. Tygbiten såg minst sagt underlig ut innan jag hade rynkat och sytt ihop den.
Turkos topp där jag lekt lite med framstycket, vilket har fått rynkade partier. Framstycket är gjort i ett enda stycke. Tygbiten såg minst sagt underlig ut innan jag hade rynkat och sytt ihop den.

SONY DSC

Tredje toppen som jag sydde för att passa den grönmönstrade kjolen. En ljusgrön jerseytopp med kort ärm.
Tredje toppen som jag sydde för att passa den grönmönstrade kjolen. En ljusgrön jerseytopp med kort ärm.
Mysbyxor i velour är en klassiker för hemmamys. Hade inga innan men nu har jag det. De är redan välanvända :-)
Mysbyxor i velour är en klassiker för hemmamys. Hade inga innan men nu har jag det. De är redan välanvända 🙂
Jag sydde även ett par linnebyxor med möe vidd. De har fickor och benlängden slutar en bit ovanför mina anklar. Även dessa har jag använt en hel del redan. Otroligt bekväma och sköna att ha på sig.
Jag sydde även ett par linnebyxor med möe vidd i benen. De har fickor och benlängden slutar en bit ovanför mina anklar. Även dessa har jag använt en hel del redan. Otroligt bekväma och sköna att ha på sig.
Toppen som jag sydde tidigare i somras passar ypperligt till linnebyxorna. Toppen har jag skrivit om i ett tidigare inlägg.
Toppen som jag sydde tidigare i somras passar ypperligt till linnebyxorna. Toppen har jag skrivit om i ett tidigare inlägg.
Den här vita, lite "slappa" toppen, passade också fint till byxorna. Sytt med "råa" kanter för att ge extra ledig stil.
Den här vita, lite ”slappa” toppen, passade också fint till byxorna. Sytt med ”råa” kanter och med halsens infodring på räta, allt för att ge en extra ledig stil.

SONY DSC

Även den är sidentoppen passar kanon till byxorna. Tyget har jag färgat med rostiga föremål. lökskal och roibuste. Det ser nästan ut som marmor. Häftigt tycker jag och passar super till den enkla modellen. Här är det tyget och dess mönster som skall framhävas.
Även den är sidentoppen passar kanon till byxorna. Tyget har jag färgat med olika rostiga föremål, lökskal och roibuste. Det ser nästan ut som marmor. Häftigt tycker jag och passar super till den enkla modellen. Här är det tyget och dess mönster som skall framhävas.
I början av juli fick vi några riktigt heta sommardagar och då hade jag önskat att jag hade den här klänningen. En tunn bomullsklänning som inte smiter åt någonstans. Enkelt och fritt.
I början av juli fick vi några riktigt heta sommardagar och då hade jag önskat att jag hade den här klänningen. En tunn bomullsklänning som inte smiter åt någonstans. Enkelt och fritt….och svalt.
Slutligen fick jag även sytt en a-linjeformad kjol med våder i detta tyg med dalahästar. Tyget är tänkt som inredningstyg egentligen men när jag såg det hänga i ett skyltfönster i Haga i Göteborg visste jag direkt att jag bara "måste" ha en kjol i tyget. Diskret? Nja....men roligt :-)
Slutligen fick jag även sytt en a-linjeformad kjol med våder i ett tyg med dalahästar. Tyget är egentligen tänkt som inredningstyg men när jag såg tyget hänga i ett skyltfönster i Haga, Göteborg, visste jag direkt att jag bara ”måste” ha en kjol i tyget. Diskret? Nja….men roligt 🙂

 

 

7 reaktioner till “Symaniska semesterveckor”

 1. Hej! Jag har nyligen kommit igång med att sy kläder efter ett uppehåll på flera decennier och hittade till din inspirerande blogg. Jag älskar sådana linnebyxor som du sytt och undrar vad du har använt för mönster. Är det något som går att köpa eller din egen konstruktion?
  Just nu håller jag på med en yllekjol som jag ska försöka fodra och har då stor hjälp av din utförliga Syskola! Men jag undrar lite vad som hände på slutet? Skrev du aldrig något om hur du slutförde kjolen? Jag har lite problem med hur jag ska få ihop dragkedjan (som ska gå ända upp till linningens överkant på min kjol), linningen och fodret.

 2. Hej, roligt att du har hittat hit och roligt att du har kommit igång att sy igen.
  Linnebyxorna är sydda efter eget mönster, men det går nog hitta motsvarande mönster att köpa.
  Beträffande ”syskolan” fick jag aldrig skrivit sista inlägget….ett litet dåligt samvete…som jag hade glömt bort. Det är väl dags att ta tag i det och göra klart. Linningen på kjolen som jag skriver om har dock inte dragkedjan ända upp. Jag brukar inte låta dragkedjan gå ända upp…kanske kan du göra lika dant på din kjol som du syr på?

  1. Tack för svaret! Jag får leta efter mönster på linnebyxor till nästa sommar. Vad gäller yllekjolen så är min en pennkjol och jag tror det blir bäst med ett blixtlås som går ända upp. Jag hittade ett sätt att göra det med ett dolt blixtlås på Craftsy (http://www.craftsy.com/class/mastering-zipper-techniques/178?ext=Coletterie_FreeMasteringZippers&utm_source=Coletterie&utm_medium=Blogger&utm_campaign=General-Registrations&initialPage=true) som jag tror kan funka. Men jag skulle ändå gärna läsa sista delen i din syskola för jag kommer med största säkerhet sy den typen av yllekjolar i framtiden. Det är mitt favoritplagg på vintern!

 3. Åh, lyckliga du! Syrus är de bästa rus som finns! Och så slipper man baksmällan!
  Du har gjort vansinnigt fina saker, tycker jag! Och så tänker du så bra: Kläder man behöver och använder.

  Riktigt bra gjort!

  1. Visst är det en underbar känsla när kreativiteten tar över….och man bara flyter med.
   Tack för dina fina ord…det blev en bra start på den här jobbdagen 🙂

 4. Å så snyggt! Superfina kläder!
  Halkade in på den här bloggen för jag letade efter hedemorahöns…men hittade textilinspiration istället! Nu är dock symaskinen nedpackad inför kommande flytt 🙂

 5. Hej!
  Jag gillar långa kjolar med lite vidd längst ner och har fått tag i ett kvadratrutigt ylletyg som tyvärr är lite för kort men har väldigt mycket tyg på bredden. Hur gör man bäst för att få fullängd på kjolen, när man måste använda bredden snarare än längden för att få till det?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.