Nyskördat i mars

Kålroten lever!!
Kålroten lever!!

Skrev för ett litet tag sedan att det börjar bli ont om färska grönsaker i skafferi och kyl, men vi hade mer färska grönsaker än vad jag trodde. I grönsakslandet hittade jag faktiskt grönsaker som jag närmast hade glömt bort, så som purjolök och grönkål, men jag hittade även gott om kålrot. Det senare trodde jag att jag hade plockat upp allt i höstas och att det inte skulle fanns något kvar. Men det fanns det….

Antingen var jag blind när jag skördade eller så har kålroten vuxit under höst och vinter. Snö och vintermörker har i alla fall gjort att grönsakslandet varit tämligen bortglömd plats i några månader. Så när jag väl gick bort för att kolla hur det såg ut blev jag väldans glad när jag hittade ett helt gäng med kålrötter.

Dessutom före sorken, som annars brukar vara flitig med att äta upp det vi lämnar kvar i grönsakslandet. Jag hittade även några sorgliga morotsrester som inte hade klarat sig lika väl från sorken eller vintern.

Kålroten var däremot mycket fin och hade klarat snö och kyla hur bra som helst. Det är lätt att tro att grönsakerna skall bli förstörda när temperaturen hamnar på minus, men mycket övervintrar väl i jorden.

Jag gjorde kålrotsbiffar på ett par av den nyskördade kålen och till det serverade jag gröna ärtor och en sås bestående av turkisk yoghurt och fetaost, kryddad med lite koriander och dijonsenap. Gudagott!