Resultat av syhelgen

Under andra dagen på min syhelg påbörjade jag mönsterkonstruktionen av höstjackan, som jag velat sy länge men inte riktigt landat i hur den skulle se ut. Men innan jag ens kunde börja rita på själva jackmönstret behövde jag ta mig an grundmönstret. Jag utgick från grundmönstret för kavaj, för den vet jag passar.

Men då jackan skall vara något vidare än en kavaj, jag skall ju kunna ha den utanför kavajen, behöver grundmönstret justeras. Och för att vara säker på att mina justeringar blev rätt fick jag sy en provplagg av grundmönstret. Tur var väl det. För jag hade inte ökat tillräckligt runt höften.

Ritar mönster till jackan. Salix håller koll på mitt arbete. Sen är det bra med runda föremål när man vill ha snygga svängar  ;-)
Ritar mönster till jackan. Salix håller koll på mitt arbete. Sen är det bra med runda föremål när man vill ha snygga svängar 😉

Efter ytterligare lite justeringar i grundmönstret kunde jag äntligen börja rita på mönstret till jackan. Efter några timmars arbete var jag klar med framstycket. Det är många beslut som skall tas – allt från var knappar skall sitta, vidd på slagen, fickans utformning och placering och mycket annat som har stor betydelse för slutresultatet. Kan väl säga som så att jag var rätt mosig i huvudet efter ett tag.

Stumpan!!
Stumpan!!

Att vara trött i skallen är inge bra när man ritar mönster för då kan det lätt uppstå märkliga fel som man inte upptäcker förrän man klippt till tyget och försöker sy ihop plagget. Inge roligt att inse först då att man mätt fel någonstans – och inte får ihop plagget som det var tänkt. Då är det bättre att vänta med mönsterkonstruerandet till nästa dag.

Istället fortsatte jag sy på ärmarna till den senapsgula yllekavajen som jag skrev om här. Och innan dagen var slut blev de fastsydda i kavajen. Jag hann även sy lite på en blus i ett grönt blommigt loppisfyndat bomullstyg som jag hade klippt till för ett tag sedan. Sen var min andra sydag slut och det var jag med!

En halvfärdig grön blus.
En halvfärdig grön blus.

Nästa dag fortsatte jag rita på jackmönstret och började även ta ut alla mönsterdelarna, vilket tog större delen av dagen. Det är en spännande process att rita tvådimensionella mönsterdelar, som rätt sammanfogade skall bli något tredimensionellt, som skall passa just min kropp och dessutom likna något som jag hade som en idé i mitt huvud. Krävande, lärorikt och jädrans roligt!

Jag kom så långt att jag fick tillklippt framstycket för en första provning och det verkar lovande. Sen tog min hjärna helt slut. Det är, som sagt, mycket att hålla koll på när man rita mönster.

Istället började jag sy på den gröna blusen, vilket är ett betydligt enklare sömnadsprojekt och inte kräver på långa vägar så mycket tankemöda som mönsterkonstruktion.

Idag, på min fjärde sydag, fortsatte jag arbetet med jackan med att klippa till delarna till fickorna. Och då kom jag till insikt om att tyget inte kommer att räcka till den jacka som jag gjort mönstret till. Jackan jag vill göra är dubbelknäppt, vilket kräver ganska så mycket tyg, och så har jag gjort den något längre än vad jag ursprungligen tänkte mig.

Så här långt kom jag på min jacka....
Så här långt kom jag på min jacka….

Trodde tyget skulle räcka ändå, men när jag började lägga ut mönsterdelarna så insåg jag att det behövs åtminstone 70-80 cm tyg till. Attans! I morn skall jag till tygaffären och köpa mer tyg, om det finns kvar. Hoppas!

Annars får jag helt enkelt köpa ett annat tyg, så jag kan sy jackan jag tänkt och lagt en massa timmar på att rita mönster till. Och tyget jag har, men som är för litet, får jag helt enkelt sy en enklare jacka av. Det borde tyget räcka till.

Så idag kom jag inte så långt på jackan, som jag hade hoppats på. Istället klippte jag till ett par jeans i ett kakigrönt grovt bomullstyg, samt ritade mönster till en trikåtopp med raglanärm. Både byxorna och toppen har jag gått och funderat på ett tag. Och som avslutning på syhelgen sydde jag vidare på min gröna blus, men tyvärr blev den inte heller klar.

Ett par jeans.... i sina beståndsdelar.
Ett par jeans…. i sina beståndsdelar.

Om jag summerar mina fyra dagar har jag ”endast” lyckats sy klart ett plagg  – en roströd kjol. Ett plagg som dessutom var halvfärdig när helgen inleddes. I övrigt har jag ritat mönstret till en höstjacka och börjat klippa till tyget (som inte kommer att räcka), sytt på en grön enkel blus som nu är halvfärdig, sytt ärmarna till en senapsgul yllekavaj samt sytt fast dem (kvar är att fodra kavajen), klippt till ett par gröna jeans och ritat mönstret till jerseytopp men raglanärm.

Mönsterkonstruktion av ärm med raglanskärning.
Mönsterkonstruktion av ärm med raglanskärning.

Många projekt på gång, men inte så mycket avslutat. Men det är helt okej för mig. Sömnaden är ett ständigt pågående flöde i mitt liv så allt lär bli klart – så småningom. Det enda jag är mindre nöjd med är att jag inte insåg i tid att jag hade för lite tyg till jackan. För jackan hade jag gärna kommit lite längre på.

I övrigt så gillar jag att ha flera olika projekt, i olika svårighetsgrad, på gång. För när huvudet tar slut på det svåra, eller för att jag helt enkelt är för trött efter en dags lönearbete, är det bra att ha något enklare projekt att sy på.

Sen kan jag konstatera att grönt blev helgens färg, uppblandat med lite rost och senap….inget planerat, men så bidde det….

1 reaktion till “Resultat av syhelgen”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.