Hönsiga siffror

SONY DSC

Hönshuset är fullt! Nästan i alla fall. För i år har våra kära hönor verkligen satt rekord i ruvning.

Här kommer lite hönsstatistik. Hitintills har vi fått 151 kycklingar fördelat 26 kullar och 15 ruvande hönor. Av alla kläckta kycklingar har vi runt 90 kvar.

Vi har 35 vuxna hönor, så hela 40 procent av hönorna har i år ruvat fram kycklingar. Somliga har ruvat mer än andra. Sex av hönorna har ruvat fram två kullar och hönorna Susanne och Arrak har ruvat fram hela tre kullar var.

Har jag nämnt någon gång att våra hönor är lite ruvtokiga?? Trodde väl det…

Hönan Yngvild pickar i sig havre.
Hönorna Yngvild och Hilda pickar i sig havre.
Tuppkycklingen Gummiankan vilar på min arm. Han låter precis som gummianka - därav smeknamnet.
Tuppkycklingen Gummiankan vilar på min arm. Han låter precis som gummianka – därav smeknamnet.

Nästa år skall jag verkligen begränsa mängden ägg som de får ruva på, för det går verkligen inte hindra dem från att ruva. Så enda sättet att hålla ner antalet kycklingar är att begränsa antalet ägg de ruvar.

Många av kycklingar som vi har kvar är tuppkycklingar i olika storlekar. Att vi har ett överskott på tuppar är att många kycklingar av honkön har fått flytta till andra hönshus. Tupparna bli i allmänhet kvar.

SONY DSC

Sture är hönshuset högsta tupp, vanligen stor och stilig. Men just nu ruggar han så han håller en förhållandevis låg profil....(även på bilden ;-)
Sture är hönshuset högsta tupp, vanligen stor och stilig. Men just nu ruggar han så han håller en förhållandevis låg profil….(även på bilden 😉
Men under hösten kommer de flesta av tuppkycklingarna få lämna detta liv. Det går liksom inte ha ett hönshus fyllt till brädden med tuppar. Istället hamnar de i vår frysbox och sedermera i grytan.
Men fram tills dess lever de ett tämligen bekymmersfritt och lyckligt liv.
SONY DSC SONY DSC
Ståtliga Sture
Ståtliga Sture
Det blir gärna lite trångt på planen framför hönshuset när jag slängt ut en skopa havre.
Det blir gärna lite trångt på planen framför hönshuset när jag slängt ut en skopa havre.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

3 reaktioner till “Hönsiga siffror”

  1. Dina hönor måste vara väldigt populära när de är så bra ruvare. Avlar man på sån i hönsvärlden? Tänker om man tar in annan ruvbenägen ras för att bättra på det anlaget i de raser som är sämre och sedan avlar vidare på renrasigt… Lätt blir det många individer särskilt som små tillslut blir stor, likadant bland de fyrbenta ullbollarna. Jag bara väntar på att maken ska ta sig tid att räkna fårskocken, hehe han får en chock för i år har det stannat kvar fler än vi kom överens om 🙂

  2. Å vilka fina hönor och hönshus du har. Säljer du hedemorahöns? Ser inte var i landet du bor. Själv bor jag i Piteå. Har du genbank? Jag är intresserad av att köpa hedemora, men det är inte det lättaste att hitta några i närheten..

    1. Japp det är Hedemorahöns, men inte genbank. Vi bor i Skaraborg, så tyvärr inte helt nära Piteå, annars hade vi gärna sålt höns till er.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.