Ångkoka och styckfrysa för fina grönsaker året runt

För att ta vara på det vi odlar ångkokar och styckfryser jag mycket av grönsakerna. På så sätt kan vi få fina grönsaker ända fram till nästa års skörd, vilket är min ambition med vårt odlande. Just nu skördar jag mycket ärtor, bondbönor och brytbönor.

Grönsakerna ångkokas innan de fryses in.
Grönsakerna ångkokas innan de fryses in.

Innan jag ångkokar ärtor och brytbönor spritsar jag ärtorna och klipper ner brytbönorna till ca 3 cm långa bitar. Bondbönorna ångkokar jag däremot inte utan jag plockar bönorna ur sina skidor och därefter kokar jag dem en kort stund i vatten så jag kan ta bort den sega höljet som finns kring varje böna. Lite som att skala mandel.

Efter att grönsakerna har ångkokats, eller förvällts, i ett par minuter breder jag ut dem tunt på en flergångsbakplåtspapper i översta facket i frysen. Det tunna facket som är till för att frysa iskuber.

Grönsakerna breds ut tunt på ett bakplåtspapper innan styckfrysningen.
Grönsakerna breds ut tunt på ett bakplåtspapper innan styckfrysningen.
Grönsakerna fryses in.
Grönsakerna fryses in.

När grönsakerna är frysta för jag över dem till en plastpåse och lägger dem åter i frysen. På det är viset har vi fräscha och fina grönsaker året runt.

Genom att jag ångkokar det mesta istället för att koka grönsakerna i vatten så är jag övertygad om att både smak och näringsämnena behålls lite bättre. Grönsakerna ser i vilket fall fräschare ut av att ångkokas.

När grönsakerna är nedfrysta läggs de över i en plastpåse.
När grönsakerna är nedfrysta läggs de över i en plastpåse.
Frysarna fylls succesivt med förvällda och frysta grönsaker.
Frysarna fylls succesivt med förvällda och frysta grönsaker.