Skydd till kålen

SONY DSCJag syr gärna och mycket och jag tycker att jag genom åren har blivit hyfsat bra på det. Men det gäller främst för kläder. I övrigt är jag tämligen usel på att sy. Inte för att jag inte skulle kunna sy ett par gardiner eller annat för hemmet, men det roar mig helt enkelt och då blir det liksom inte gjort.

Men ibland så får jag faktiskt tummen ur och syr något praktiskt, så som skydd för kålen. Jag har köpt oändliga mängder med myggnät och nu har jag sytt tre tunnlar, eller ”tält”, till kålbäddarna. Hoppas tälten gör nytta och håller fjärilarna borta från kålen, så att vi kan skörda mycket kål till hösten.

Bäddarna är lite olika långa, men då jag vill att alla tre skydden skall passa för de längsta bäddarna blev det lite slack när skydden sitter över de mindre bäddarna.
Bäddarna är lite olika långa, men då jag vill att alla skydden skall passa för de längsta bäddarna blev det lite slack när skydden sitter över de mindre bäddarna. Men det fungerar nog ändå….

Tidigare år har jag alltid använt täckduk, men kvalitén har blivit så otroligt usel så jag bestämde mig för att hitta en annan lösning på kålfjärilsproblemet. Duken jag köpte förra året verkade inte tåla solljus (?!?) utan blev sprött och trasade sönder nästan med en gång. Tyvärr såg jag det lite försen så fjärilarna hade fritt tillträde i några dagar och det räckte.

Förra året var det, med andra ord, inte mycket kål som jag kunde skörda då larverna käkade upp det mesta. Det var så mycket larver så det var inte ens att tänka på att plocka bort dem.

SONY DSC

Andra fördelar med de nya kålskydden är att de är lättare att öppna för att skörda och rensa. Det är bara att dra nätet upp längs plaströren. Dessutom går det att se igenom näten, vilket är en stor fördel mot täckduken. Nu går det lättare att se när det är dags att skörda och nu ser jag, till exempel, att jag borde gallra och rensa. Himla praktiskt….

4 reaktioner till “Skydd till kålen”

 1. Ser helt klart trevligare ut en den vanliga duken! Hoppas det hjälper som önskat, och att det inte blev som när jag rösökte: kålen hade vuxit ur tunnlarna redan efter en månad. Jag var lite snål med materialet! 😉

 2. Vad har du gjort tunnlarna för mått och hur breda är bäddarna de ska täcka? Och vart har du köpt myggnätet?

  1. Jag tog tygets bredd gånger 1,5. Dvs sydde ihop en halv tygbredd med en hel bredd, då tygets bredd inte räckte till riktigt.
   Då passade det till mina bäddar som är 120 cm breda.
   Längden har jag anpassat efter bäddarna – jag lade bara till ca 6 cm för varje kanal som jag sydde, plus lite för att fästa kortsidornas bitar.
   I ändarna sydde jag till rundade bitar som passar till bågens böjning och tunnelns höjd. Nertill sydde jag en kanal där jag trädde ett snöre – på det viset kunde jag snöra ihop tunnelns ändar till lämplig storlek.
   Myggnäten har jag köpt i vanliga välsorterade tygaffärer – Gårda Textil i Göteborg, samt i en affär som vi hittade på väg till Vänersborg. Tror den heter Tygladan och låg strax utanför Vänersborg om jag inte mins fel.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.