Grönsakslandet, vecka 22-24, 26 maj – 15 juni, 2014

Grönsakslandet 15 juni 2014
Grönsakslandet 15 juni 2014

Nu händer det så mycket i grönsakslandet att jag inte riktigt hinner med. Samtidigt som jag gräver upp och sår, behöver jag rensa, klippa gräset runt bäddarna och inte minst börja skörda. Tiden är ju som bekant inte helt obegränsad så man får helt enkelt prioritera.

Och det har främst drabbat potatisen som fortfarande inte kommit ner i jorden. Suck! Men nu är i alla fall plätten där jag tänkte de skull få bo uppgrävd.

SONY DSC

Börjar fundera på om det ens är lönt att sätta potatis i år, men även sena potatisar är ju potatisar, så vi får se. Jag gör nog ett försök. Det värsta som kan hända är ju att det blir klent med potatis

Grävt och rensat
Nu är de ursprungliga elva bäddar klara och jag har även grävt upp ytterligare en bädd. Jag har även fått bort grässvålen och det mesta av rötterna i en 13:e bädd. Här behöver jag bara vända jorden samt gödsla.

Jag planerar för att behålla de två nya bäddarna för kommande odlingssäsonger så nästa vår kommer jag att snickra ihop träsarg även till de bäddarna. Men i år får det gå utan.

SONY DSC

I de bäddar som har varit klara sedan april, maj börjar ogräset invadera, men det är ännu lite vanskligt att rensa då det jag sått är så smått. Vill ju inte riskera att rensa bort det jag odlar. I bäddarna där grönsakerna har blivit lite större har jag börjat rensa.

Sådd
Nu har jag sått klart i alla bäddar, det enda som är kvar att få ner i jorden är potatisen som.

Under de senaste tre veckorna har jag sått följande: broccoli, Thompson, Piracicaba och Calabrais; kålrabbi, Azur Star, Noriko och Superschmelz; störskärböna, Eva; störböna, Jumbo; vaxböna, Rocquencourt; gulmorot, Yellowstone; vit morot, White Satin; Morot, Atomic Red, James Scarlet Int. och London torg; Rotpersilja, Halvlång Berliner, samt gul lök.

Squashplantorna har börjat visa sig
Squashplantorna har börjat visa sig

På gång
Det mesta är verkligen på gång nu. Det är helt otroligt vad fort det går när fröna väl har grott.

Det är bara i ett land med morot och lök, vilka jag sådde respektive satte den 9 juni, som ännu inte har kommit igång. I övrigt så tror jag det mesta har kommit upp. När jag är klar med sista bädden skall jag gå runt och inventera för att se om det finns luckor som behöver fyllas på.

Dill och bondbönor, 15 juni 14
Dill och bondbönor, 15 juni 14
Sallad, 15 juni 14
Sallad, 15 juni 14

Skörd
All persilja som hade självsått sig är nu skördat och ligger i frysen. Det blev ordentliga mängder så vi lär ha persilja ända till nästa års odlingssäsong. Jag hade knappt behövt så någon persilja i år.

Samma gäller för dillen som också har självsått sig något otroligt. Men dillen tog lite längre tid på sig så den är redo för skörd först nu. Än så länge har jag bara plockat för direktkonsumtion.

Salladen har jag också börjat plocka av för direktkonsumtion. Himla gott med färska grönsaker.

SONY DSC

Rabarbern är otroligt stor och fin i år, och till skillnad mot i fjol så har den inte ens försökt att blomma. Nu har jag kommit igång med skördandet av rabarbern. Har tidigare bara skördat lite rabarber för att koka kompott, men i söndags slantade jag ner dryga 5 kilo rabarber som nu står och drar i två stora kastruller. Det skall bli rabarbersaft av det hela hade jag tänkt.

Jag planerar även att koka rabarbermarmelad och sylt. I synnerhet marmeladen blir så himla god, så det måste jag bara göra.

Bloggserien Grönsakslandet
Här hittar du förra veckans inlägg och här hittar du alla tidigare inlägg i bloggserien. Länkar till vad som hände i grönsakslandet förra året under vecka 22, vecka 23 och vecka 24.

1 reaktion till “Grönsakslandet, vecka 22-24, 26 maj – 15 juni, 2014”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.