I alla storlekar

Hönssläpp på morgonen...
Hönssläpp på morgonen…

Just nu har vi kycklingar i alla storlekar. De minsta finns fortfarande kvar i ruvburen, men resterande är ute och springer runt tillsammans med övriga i hönsflocken.

De allra minsta ”frigående” kycklingarna är Rågs kycklingar som nu är tre veckor gamla. Jag släppte ut dem i söndags och de lärde sig snabbt att det är viktigt att hålla koll på var hönsmor är. De följer tätt efter henne och lär sig på det viset att hitta i och runt hönsgården och hönshuset.

Råg med sina nio kycklingar.
Råg med sina nio kycklingar.

SONY DSC

Paulas kycklingar, som kläcktes för lite drygt en månad sedan, har redan full koll på de nära omgivningarna runt hönshuset och går allt oftare iväg själva. Trots att de inte är större än en stare och knappt fått fjädrar verkar de hur säkra som helst.

Övriga kullar som kläcktes tidigare i år är det ingen som längre bryr sig om var hönsmor är. De är helt avvanda och istället bildar respektive kull små miniflockar som drar runt kring hönshuset, helt självständiga och oberoende av de vuxna djuren.

SONY DSC

De ägnar dagarna åt att leta mat, sandbada, sova, rusa runt i ngn slags följa-John-lek, sola och tuppa sig mot varandra – allt i ett rasande tempo. Och de går alltid in sist på kvällarna, långt efter att de vuxna djuren har satts sig tillrätta på sittpinnarna inne i hönshuset.

Ett tämligen bekymmerslöst liv, i och kring hönshuset, som jag kan känna ett viss uns avundsjuka till.

SONY DSC