Grönsakslandet, vecka 17-18, 21 april – 4 maj, 2014

Ännu en grönsaksbädd uppgrävd. Det känns som en seger varje gång  :) Bilden är tagen den 28 april.
Ännu en grönsaksbädd uppgrävd. Det känns som en seger varje gång 🙂
Bilden är tagen den 28 april.

Arbetet med att gräva upp grönsaksbäddar och så grönsaksfröer står alltid högt upp på att-göra-listan så här års. Men jag tycker ändå att jag har lite dåligt tempo i alla fall på att få ner fröna i jorden. Ingen panik än, men snart får jag sätta fart om vi skall få mat kommande vinter.

Gräset runt bäddarna växer oroväckande fort, i synnerhet med tanke på att vår gräsklippare har gått sönder...igen.
Gräset runt bäddarna växer oroväckande fort, i synnerhet med tanke på att vår gräsklippare har gått sönder…igen.

Grävt och rensat
Men helt stilla står inte arbetet. Jag har varit hyfsat flitig med spaden. Fem och en halv bädd av elva bäddar är uppgrävda och rensade på ogräs, så jag har med andra ord kommit halvvägs.

Det märks att det var ett tag sedan det regnade för jorden är synnerligen torr. Spadtagen blir lite lättare då men arbetet med att rensa bort ogräset blir svårare då jorden inte faller isär lika lätt. Nu bildar den hårda torra kakor som jag måste hacka sönder med spaden för att få bort allt rotogräs.

Grönsakslandet 4 maj
Grönsakslandet 4 maj

Sådd
Förra veckan sådde jag ärtor och i dag har jag sått lite olika sallatssorter. Som sagt har jag inte fått så mycket frön i jorden än.

Ärtorna jag har sådde 27 april är följande: spritärt/gråärt, Solberga; sockerärt, Weggise; märgärt, Alderman, Kelvedon Wonder och Senator.

Salladssorterna jag sådde 4 maj: Salladscikoria, Rossa di Treviso; rosensallat, Palla Rossa; plocksallat, B. S. Simpson, isbergssallad, Saladin.

Ärtorna har fått stöd. Dels av kycklingnät men också av långa grenar som stöd för den högväxande sorten Adelman.
Ärtorna har fått stöd. Dels av kycklingnät men också av långa grenar som stöd för den högväxande sorten Adelman.

Skörd
Jag har skördat av grönkålen och persiljan, som frodas fint trots att det ännu bara är vår, och i söndags hittade jag även tre kvarglömda palsternackor. En åkte direkt i soporna men de övriga två var fina och åkte i grytan. Gott med färsk palsternacka.

Tidigare år har jag alltid låtit palsternackan övervintra i grönsakslandet så att vi skulle ha färska grönsaker att skörda så här på våren. Men då sorken har varit en mindre välkommen men stadig gäst i grönsakslandet, under vintrarna de senaste åren, har det inte funnits så mycket att skörda. Så nu skördar jag palsternackan på hösten istället.

Fjolårets grönkål växer fint och jag har skördat flera gånger för direktkonsumtion.
Fjolårets grönkål växer fint och jag har skördat flera gånger för direktkonsumtion.
Palsternacka, persilja och grönkål skördat från grönsakslandet den 4 maj.
Palsternacka, persilja och grönkål skördat från grönsakslandet den 4 maj.

På gång
Utöver grönkålen, palsternackan och persiljan som jag nämnt kommer rabarbern otroligt fint. Trots att det är ganska så torrt. Vet inte hur känsliga de är för det. Någon som vet?

Rabarbern har växt till sig ordentligt.
Rabarbern har växt till sig ordentligt.

Bloggserien Grönsakslandet
Länkar till vad som hände i grönsakslandet förra året under vecka 17 och vecka 18.  Kan konstatera att det är bra mycket grönare i år. Inte helt oväntat kanske….

Här hittar du förra veckans inlägg och här hittar du alla tidigare inlägg i bloggserien.

4 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 17-18, 21 april – 4 maj, 2014”

  1. Vad härligt med en sån finfin skörd så här års! Själv har jag precis klippt ner gräslöken och fryst in för den rackarn tänkte börja blomma redan. Persiljan är också överdådig och oreganon är på god väg tillbaka. Fast den har stått i kruka utan skydd hela vintern! Vad lagar du av grönkålen?

    1. Grönkålen hamnar i grytor, gratänger och ungspannkaka. Den går att använda till det mesta 🙂

    1. Den verkar ha klarat de torra veckorna kanonfint och nu när den även har fått lite regn på sig har den vuxit helt otroligt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.