Grönsakslandet, vecka 16, 14-20 mars 2014

SONY DSCUnder ett par veckor har jag inte gjort något alls i grönsakslanden, men under förra veckans påskledighet fick jag åter fart.

Som jag skrev om här tänkte jag fortsätta med bloggserien om arbetet med grönsaksodlingarna och som jag drog igång förra året. Här hittar du alla inlägg i serien, både årets och förra årets. Och här hittar du vad jag gjorde förra året under vecka 16.

Gräset är nästan osannolikt grönt. Och snart är det åter dags att plocka fram gräsklipparen
Gräset är nästan osannolikt grönt. Och snart är det åter dags att plocka fram gräsklipparen

Grävt och rensat
Sommarvärmen lockade verkligen till utevistelse och det var med nöje som jag grävde och rensade i bäddarna. Men efter vinterns relativa stillasittande liv så vågade jag inte gräva fullt så mycket och länge som jag skulle vilja. Vore ju synd om man skulle stupa redan på andra grönsaksbädden.

Jag fick uppgrävt två och en halv bädd under veckan som gick och en bädd vände jag upp i slutet av mars. Så nu har jag bara sju och en halv bädd kvar att gräva.

Det var många småplantor med tusenskönor som jag behövde rensa bort.
Det var många småplantor med tusenskönor som jag behövde rensa bort.

På gång
Det har blivit otroligt grönt på bara några dagar. Bärbuskarna har små gröna blad och skott och rabarbern, som för tre veckor sedan bara hade börjat visa sig ovan mark, har nu blad även om de än är relativt små.

Vinbärsbuskarna börjar bli gröna.
Vinbärsbuskarna börjar bli gröna.
Rabarbern kommer fint.
Rabarbern kommer fint.

Även grönskålen har börjat bli grön, igen. Förra hösten åt rådjuren ner dem till ett gäng pinnar, men de överlevde vintern. Till helgen som kommer skall jag skörda kål. Det skall bli gott med färsk kål efter en vinter med mestadels djupfrysta grönsaker.

Förra årets sådd av grönkål har börjat bli grön igen. Här skall skördas kål innan jag gräver upp dem.
Förra årets sådd av grönkål har börjat bli grön igen. Här skall skördas kål innan jag gräver upp dem.

Sådd
Jag fick även ner bondbönorna i jorden. Det är första sådden för i år. För även i år har jag helt struntat i förkultivering utan kommer att så allt direkt i grönsakslandet. Det gick bra förra året och skall förhoppningsvis gå bra i år.

Jag sådde fyra rader på dryga 3 meter vardera med bondbönor. Sorterna är Hangdown, Express och Super Aguaduice samt bönor från egen skörd. Bondbönorna hamnade på ca 5 cm djup med 20 cm avstånd från varandra.

Här skall det förhoppningsvis snart komma upp små bondbönplantor.
Här skall det förhoppningsvis snart komma upp små bondbönplantor.

Bloggserien Grönsakslandet
Här hittar du förra veckans inlägg och här hittar du alla tidigare inlägg i bloggserien.

6 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 16, 14-20 mars 2014”

  1. Min favoritbloggserie, alla kategorier!
    Njutningen blir än större då jag fortfarande har ett rejält snötäcke över köksträdgården…

  2. Oj vad många fina grönsaksland!
    Själva har vi precis börjat odla i mycket liten skala men inser redan att vi nog behöver fler pallkragar 😀
    Ha det gott!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.