Årets grönsaksodlingar är planerade….

Grönsakslandet 28 juli 2013
Grönsakslandet 28 juli 2013

I helgen planerade jag för sommarens grönsaksodlingar och då fick jag även iväg en beställning på fröer från Runåbergs fröer. I går damp min beställning ner i brevlådan. Lycka! Ett tjockt kuvert med grönsaksfröer och deras bok, Runåbergs fröer – grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar. Boken ser jag verkligen fram emot att bläddra i, återkommer om det i ett senare inlägg.

Jag blir lika glad varje gång min fröbeställning kommer. Jag blir även väldans glad av att titta på bilderna från förra årets odling, och eftersom grönsakslandet är så där lagom ointressant just nu, så dekorerar jag inlägget med bilder från förra årets odlingar istället.

I år har jag köpt extra mycket fröer då många av mina fröer börjat bli allt för gamla. Märkte redan förra året att grobarheten var lite sådär för flera sorter. Fick så om på flera ställen. För att inte riskera att bli utan mat under kommande vinter så har jag beställt nya fröer för det mesta som jag skall så i år.

SONY DSC

Men de fröer som jag inte använder kommer inte att gå helt till spillo. Några på jobbet som odlar mest för sommarens behov, och inte för självhushållning, tar gärna emot fröerna. Förhoppningsvis är inte fröerna allt för gamla så de får något för sina odlarinsatser.

Idag har vi elva grönsaksbäddar på totalt 42 kvm effektiv odlingsyta. Min plan är att jag skall gräva fram ytterligare en bädd så vi får tolv bäddar. Det blir lättare med tolv bäddar om jag vill ha en fyrårig växtföljd eftersom jag odlar flera grönsaksfamiljer i tre bäddar. Och tre gånger fyra är som bekant 12.

Rödbetor
Rödbetor

Så här ser min plan ut för odlingsbäddarna (Inom parantes står bäddarna ungefärliga storlek:)

A (1,2 x 3 m): Bondbönor

B (1,2 x 3 m): Olika störbönor

C (1,2 x 3 m): Mangold och rödbetor

D (1,2 x 3 m): Morötter och lök

E (1,2 x 3 m): Selleri, palsternacka och rotpersilja

F (1,2 x 3 m): Grön-, purpur- och kålrot

G (1,2 x 3 m): Palsternacka, persilja och dill

H (2 x 2,4 m): Ärtor och bryt- och spritbönor

I (1,2 x 3,5 m): Sallad, purjo, lök, haverrot och svartrot

J (1,2 x 3,5 m): Palmkål, röd- och vitkål

K (1,2 x 3,5 m): Sommar och vintersquash

L (1,2 x 3,5 m – ännu ej anlagd): Broccoli och kålrabbi

I listen här ovan, under Grönsakslandet, kommer jag kontinuerligt samla vad som händer i grönsakslandet under denna säsong. Jag har ännu inte riktigt bestämt formerna för det.

SONY DSC

5 reaktioner till “Årets grönsaksodlingar är planerade….”

    1. Vi odlar inte så mycket potatis. Förra året satte vi potatis i korgar och det tänkte vi göra i år med. Sen petar jag troligen ner någon potatis här och där i grönsakslandet, mest för att få lite potatis under sommaren.

  1. Åh vad roligt! Själv har jag inte hunnit klicka på beställ. Jag väntar på att runåberg ska få in lite fröer som ska komma in under mars.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.