Basplagg

Fyra par byxor....
Fyra par byxor….

I år har jag inte sytt alls så mycket som jag brukar. Under våren och sommaren har det mesta av sömnadsgrejerna varit nerpackade i lådor, många lådor, vilket har gjort att det har tagit emot att dra igång några sömnadsprojekt. Istället har tiden och energin gått till renovering och iordningställande av ett stort, ljust och funktionellt arbetsrum. Som äntligen är klart!

Själva rummet blev klart i slutet av sommaren, inredningen är i det närmaste klar, lite småfix kvar bara, men alla mina grejer är på plats och rummet är så funktionellt och otroligt bra som jag bara kunde drömma om. Det kommer mer om detta i ett separat blogginlägg lite senare….lovar.

Så nu har jag utan besvär och krångel kunnat sy igen. Även om hösten inte gav så värst mycket tidsmässigt utrymme för sömnadsarbete så fick jag sytt lite grand. Nu är det däremot något lugnare och jag har äntligen kommit igång på allvar. Å glad är jag för det. Har verkligen saknat att få sitta med mina mönster och tyger.

För jag gillar att jobba med tyger, färger och form och inte minst gillar jag att få kläder efter mitt eget huvud och mina mått. Och…..jag gillar att veta att kläderna jag har på kroppen inte är tillverkade på bekostnad av någon annans hälsa.

Det senare har gjort att jag tagit ett beslut om att jag inte skall köpa några kläder mer, med undantag för skor och strumpbyxor. Jag har funderat ett tag över detta och i våras tog jag beslutet. Nu syr jag rubbet.

Baksidan på de mörkblå jeansen.
Baksidan på de mörkblå jeansen.

Jag kan sy och jag gillar att sy, så då ser jag ingen anledning till varför jag skall stödja en klädindustri som lever på att människor har slavlöner och jobbar under helt vidriga förutsättningar och förhållanden. Jag kommer att skriva mer om mitt beslut i ett senare inlägg.

För i det här blogginlägget hade jag egentligen bara tänkt skriva om jeansen jag sytt, men uppenbarligen behövde jag skriva av mig om det andra först. Men nu åter till ursprungligen bloggtanken….basplagg!

Jag använder inte direkt jeans dagligen. Men de är ett bra som är vardagsplagg, lätta att kombinera med annat och bekväma att bära. Jeans är enkelt att använda. Och sedan mina senast köpta jeans helt har passerat stadiet för att visa sig på stan med (och detta trots att det är modernt med trasiga och slitna jeans) har jag saknat att jag inte har några.

I somras gjorde jag mönstret till ett par jeans, som jag provsydde i ett lila manchestertyg, ett loppistyg för sisådär 40 kr. Trodde det skulle bli något som jag bara kunde ha hemma, men till min förvåning satt de riktigt bra och trots färgen så fungerar de att ha på sig ”offentligt”.

SONY DSC
De senast sydda jeansen blev klar i går.

Med mindre justeringar på mönstret blev passformen ännu lite bättre och nu har jag sytt ytterligare tre par byxor. Ett par i mörkt blyertsgrått tyg och två i denimblått jeanstyg. De mörkblå jeansen blev klara i går.

Nu är jag sugen på att sy ytterligare jeans för de var så roliga och förhållandevis snabba och enkla att sy. Men det får vänta, nu har jag annat på gång. Vilket också kommer i ett kommande blogginlägg  🙂

7 reaktioner till “Basplagg”

  1. Så snygga! Man kan verkligen inte se att de är hemmasydda. Det är detaljerna som gör det. =)
    Håller med om textilindustrin, men jag har inte kommit så långt att jag syr allt själv än. Fast jag syr en hel del och jag köper mycket på secondhand. Jag blir mörkrädd när jag ser att kända butiker säljer byxor för 149 kr. Hur de får fram dem så billigt kan man ju ana och det lockar ju inte till köp precis. Ett bra beslut av dig.
    /Anna

    1. Det är verkligen helt sjukt på mer än ett sätt att kläder är så billiga. Inte nog med att det kräver urusla löner och vidriga arbetsförhållanden, vår konsumtion bidrar även till att vi förbrukar mer av jordens resurser än vad som är hållbart i längden.

  2. Vilka fina jeans! Skulle vara glad om jag kunde sy så där och inte vara hänvisad till second hand eller klädindustrin för att få vettiga kläder på kroppen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.