Grönsakslandet, vecka 17 till 20 – 11 augusti – 1 september

Grönsakslandet 11 aug 2013
Grönsakslandet 11 aug 2013

Oj, oj, nu har jag mycket att skriva ikapp i min bloggserie Grönsakslandet, nu när jag har ”slarvat” med inläggen  😉

Som jag skrev här blev det visst en bloggpaus och sen drog lönejobbet igång. Mitt i värsta skördetid!! Lite dålig tajming kan man ju tycka.

Grönsakslandet 18 aug 2013
Grönsakslandet 18 aug 2013
Grönsakslandet 25 aug 2013
Grönsakslandet 25 aug 2013
Grönsakslandet 1 sep 2013
Grönsakslandet 1 sep 2013

Det är som sagt skördetider i grönsakslandet, även om inte precis allt är moget för skörd än. Eller rättare sagt, det mesta skulle nog gå att skörda, men somligt kan bo kvar i grönsaksbäddarna ett tag till utan problem. Som tur är. För annat låter inte vänta på sig utan måste skördas nu.

Och det finns verkligen att göra. Nästan lite väl mycket, men än känner jag att jag har skördandet under hyfsat kontroll. Få se bara om jag kommer ihåg allt vad som gjorts under veckorna som gått utan uppdateringar i bloggserien. Jag skall göra ett försök att sammanfatta allt.

11 aug 2013
11 aug 2013
18 aug 2013
18 aug 2013
25 aug 2013
25 aug 2013
1 spe 2013
1 sep 2013

Ogräsrensning
De flesta bäddarna har jag rensat en andra gång från ogräs. Min plan var att rensa alla bäddarna innan ogräset gick i blom. Men där räckte inte tiden till riktigt och i några av bäddarna hann ogräset gå blom, och vad värre var, även fröa av sig. Och det var ju det jag ville undvika, för att minska mängden ogräs som behöver rensas till kommande år.

Bondbönorna är ännu inte färdigskördade, 18 aug 2013
Bondbönorna är ännu inte färdigskördade, 18 aug 2013

Skörd
Större delen av min tid i grönsakslandet ägnar jag nu åt att skörda grönsaker och under de senaste obloggade veckorna har jag det hänt mycket på det området.

Morätter skivas i slantar, förvälls och fryses in, 12 aug 2013
Morätter skivas i slantar, förvälls och fryses in, 12 aug 2013

Det mesta av morötterna är skivade, förvällda och nerfrysta. Jag har låtit de mindre exemplaren finnas kvar i landen för att växa till sig och för att vi skall ha morötter att skörda för direktkonsumtion senare i höst. Nu är de nog troligen också skördeklara. Har inte vågat kolla på dem för det finns så mycket annat som det panikar mer med.

Rödbetor vägs. De skall kokas och skivas till rödbetsinläggningen, 16 aug 2013
Rödbetor vägs. De skall kokas och skivas till rödbetsinläggningen, 16 aug 2013

Jag har skördat stora mängder av schalottenlök, röd och gul lök. Men även här finns det en del kvar i landen. Mycket lök har hamnat direkt i matlagningen, men det mesta har jag skördat för vinterns och vårens behov av lök.

Schalottenlök ligger på tork i grönsakslandet, 25 aug 2013
Schalottenlök ligger på tork i grönsakslandet, 25 aug 2013

Schalottenlöken är redan torkad och förvaras i en korg i skafferiet. Den gula och röda löken ligger däremot och eftertorkar inne på ett bord. De kommer också hamna i en korg i skafferiet.

Schalottenlök förvaras i en låda i skafferiet, 13 aug 2013
Schalottenlök förvaras i en låda i skafferiet, 1 sep 2013

I år testar jag även att förvälla och frysa in en del av den gula löken. Det mesta av löken kommer jag att förvara mer ”traditionellt”, men jag vill prova att frysa in lök för att förlänga matlagningssäsongen med lök.

Gul och röd lök på tork, 1 sep 2013
Gul och röd lök på tork, 1 sep 2013

Lök kan hålla sig riktigt bra och länge i skafferiet men vissa år har de börjat ruttna oroväckande tidigt och andra år har de bokstavligen torkat bort till ett fint damm. Vilket har lett till att vi inte haft någon lök på våren. Tråkigt tycker vi som båda gillar lök.

Men förvälld och förvarade i frysen lär de överleva till våren. Få se hur det blir med smaken. Men som en del i en gryta eller liknande borde det nog fungera bra. Jag återkommer med besked….

Det har även blivit några burkar med syltat rödlök.

Bondbönor som torkas för att sparas till nästa års utsäde.
Bondbönor som torkas för att sparas till nästa års utsäde.

Bonbönorna är färdigskördade och ligger förvälda i frysen. De sista plantorna skördade jag i helgen, vilket var i senaste laget. Bönorna är godast när de är gröna. Ärtor, brytbönor och störvaxbönor har jag skördat i omgångar och det lär bli fler vänder till grönsakslandet för bönskörd. Underbart!

Mangold med gula stjälkar, 1 sep 2013
Mangold med gula stjälkar, 1 sep 2013
Mangold med röda stjälkar.
Mangold med röda stjälkar.

Även mangold har skördats i omgångar. Den sista så sent som idag. Vi har vit, röd och gul mangold och det blir en härlig färgklick med stjälkarna. Jag förfäller och fryser in stjälkar och blad var för sig.

Grönkålen åt kålfjärilslarven upp då den usla täckduken gick sönder mer eller mindre på en gång. Purpurkålen har klarat sig bättre och där fick jag en stor påse för vinterns behov. Men det hade helt klart funnits mer att skörda om jag fått ha kålen ifred.

En del av purpurkålen har klarat sig från kålfjärilslarvernas glupska framfart, 1 sep 2013
En del av purpurkålen har klarat sig från kålfjärilslarvernas glupska framfart, 1 sep 2013
Förvälld purpurkål som skall frysas in, 1 sep 2013
Förvälld purpurkål som skall frysas in, 1 sep 2013

Nu kan det nog bli ytterligare skördar från grön- och purpurkålen. De brukar återhämta sig senare på hösten när fjärilarna har försvunnit. De är ju synnerligen köldtåliga grönsaker och växer ganska så långt in på hösten. Vem vet kanske blir det grönskål att skörda vid jul. Bara inte haren käkar upp dem innan dess.

Frysen börjar fyllas på. Nu är vinterns behov av grönt snart täckt. Bra det!
Frysen börjar fyllas på. Nu är vinterns behov av grönt snart täckt. Bra det!

Vi brukar inte odla potatis, men i år kom en påse med sättpotatis ner i jorden. En potatisplanta är uppgrävd och det ser lovande ut. Möe fina potatisar som var mycket goda.

Det har även saftats och syltats en hel del.. Vinbär och krusbär har blivit till saft, sylt och marmelad. Krusbär tillsammans med lök, äpple, socker och kryddor har kokats till krusbärschutney. Rödbetor har blivit skivade och inlagda rödbetor, mums, mums. Och i helgen kokade jag en omgång med äpplemos. Gudagott!

Krusbärschutney, 13 aug 2013
Krusbärschutney, 13 aug 2013

Som jag skrev här lär vi inte bli utan squash i år. Mycket äter vi direkt men jag planerar även att göra syltad squash, samt laga biffar för matlådorna till jobbet. Även bra att ha lite ”halvfabrikat” när matlagningslusten uteblir.

Vad mer har skördats? Kommer inte ihåg något mer just nu. Jag får återkomma i så fall…

Visst ja…persilja har också hamnat i frysen.

På gång…..eller snarare inte på gång
En del blev det inte så mycket att skörda av. Vi har fått lite broccoli, men det mesta åt larverna upp. Lite hann vi äta under sommaren, men nu lär det inte bli något mer att skörda då stammarna är helt nakna. Inte ett blad….bäh..

Inte blev det mycket broccoli att skörda i år.
Inte blev det mycket broccoli att skörda i år.

Vitkålen blev det inget alls med och samma är det med blomkålen. Kålrot och kålrabbi är också mer eller mindre helt bladlösa, efter larvernas framfart, men de har ändå hunnit få lite knölar. Så där finns det att skörda.

Vitkålshuvudena ser inte heller något vidare ut i år. Synd!
Vitkålshuvudena ser inte heller något vidare ut i år. Synd!
Squash kommer vi att kunna skörda desto mer, 1 sep 2013
Squash kommer vi att kunna skörda desto mer, 1 sep 2013

Det som stör mig beträffande de uppätna grönsakerna är inte fjärilarna, bara glad att jag fick se några överhuvudtaget i år. Det var ont om insekter i våras.

Det är täckduken som gör mig irriterad. Dålig skit rakt igenom. Nästa år skall göra på annat sätt. Inte lägger jag pengar på täckduk igen.

Men det finns annat som är på gång desto mer. Sommarsquashen är i sitt esse i år och i år kommer vi att kunna skörda mängder av fin frukt. Vintersquashen har inte kommit så långt än, men det finns en hel del småfrukter.

Purjolöken är inte precis jättestor, men den kommer fint trots att den inte blev förkultiverad i år. Istället sådde jag direkt i grönsakslandet. Den skulle däremot må bra av att gallras. Lite tätt blev det…

Purjolöken står tätt, 1 sep 2013
Purjolöken kommer fint även om de står väl tätt, 1 sep 2013

Sen håller både brytbönor, störvaxbönor och ärtor på att blomma och sätta nya skidor. Om hösten blir lång och varm så kommer det finnas mer att skörda.

Det ser lite sorgligt ut i kålbäddarna.
Det ser lite sorgligt ut i kålbäddarna.

Om du undrar varför jag plitat dig datum på bilderna så är det mest för min egen skull och för att kunna jämföra med kommande års odlingar. Om jag nu vill komma tillbaks och kolla hur det gick i år.

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.

5 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 17 till 20 – 11 augusti – 1 september”

  1. Ojoj jag blir imponerad av att du verkligen skördar och tar tillvara allt. Här har vi inte kommit så långt, vi frossar och äter medan tid är. Men att förvälla och frysa morötter det ska jag ta efter, även kryddor är ju lätt att frysa in sedan kan ju palsternackorna stå ett tag till.

    1. Det är en härlig årstid tid nu. Att kunna äta stora mängder med purfärska grönsaker….och att fylla på förråden med grönt inför mörka kalla vintern 🙂

    1. Jag skall försöka klura ut något. Funderar på att göra tunnlar av finmaskigt nät istället. Få se hur det går.

      Har du några idéer på hur man kan göra?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.