Full frihet…utan kattbesvär…

Frigående höns
Frigående höns

I år har hönorna fått springa helt fritt större delen av sommaren. I alla fall då vi har varit hemma och det har vi varit mestadels den här sommaren.

Tidigare år har jag inte vågat släppa ut dem utanför hönsgården när de har haft småkycklingar. För risken att kycklingarna skulle blivit kattmat har varit mer än stor. Men katterna har fått allt mer respekt för hönorna. Inte så att hönorna har jagat runt på katterna och nypt dem i svansen precis.

Men sedan katterna fick en uppläxningen av gårdens vilda skat- och kajfamiljer, efter några misslyckade försök att få sig en kajunge till middag, har de fått en tämligen stor respekt för lite större fåglar. Dit hönorna ändå får räknas. Mesar och sånt står fortfarande på menyn….och ärlor.

Dessutom, till katternas stora förtret, är hönorna otroligt nyfikna på katterna och följer gärna efter dem. Och är det något som skrämmer en katt så är det bytesdjur som inte beter sig som bytesdjur, dvs flyr i panik när katterna visar sig. Hönsen närmar sig istället sakta för att ta en närmare titt på dessa märkliga och pälsiga varelser.

Vår två katter har lite olika sätt att tackla problemet med nyfikna hönor, med eller utan kycklingar. Felix har bestämt sig för att det finns inga höns i hans värld, inte en endaste, och beter sig därefter. Han låtsas helt enkelt inte om dem. Han visar inte med en min att det finns höns i hans närhet utan går bara vidare till hönsfria områden på gården.

Salix blir däremot synnerligen, och påtagligt, störd när hönorna kommer i hennes väg, eller, ve och fasa, följer efter henne. Men gå undan vill hon inte. Det vore ju att sänka sin kattvärdighet totalt. Istället piper och jamar hon och ser allmänt besvärad ut. Och tittar uppfodrande på mig som om jag skulle trolla bort hönsproblemet för henne.

Måste hon passera dem för att komma till sina jaktmarker rusar hon förbi hönsen. Nästan lite i panik. Här är det omvända roller.

Så i år har vi lugnt kunnat ha hönorna lösa, även när de har haft behändigt kattmunstora kycklingar. Glad är jag över det, men gladast är nog ändå hönsen som har fått stor frihet i sommar…..och håller som bäst på att ta över hela katternas gårdsrevir.

1 reaktion till “Full frihet…utan kattbesvär…”

  1. Vi har en katt som smyger runt hönsgården (rävar och hundar ibland också). Vet inte alls vems det är. Finns ju inte många hus här där vi bor. Jag känner mig lite orolig att nån kyckling ska krypa ut genom nätet för de är rätt så små (Dv kochin). Tur de växer snabbt ändå…

    Kram Ann-Louise

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.