De har kommit tillbaks

SONY DSCI våras vart jag väldans bekymrad över hur det stod till med vår natur. Det fanns knappt några humlor. Jag har inte varit med om att det funnits så få humlor en vår. Visst vet jag att de har minskat kraftigt men att det var så illa!

Om våren brukar det surra av bin, humlor och andra insekter i de blommande fruktträden, men i år var det skrämmande tyst.

Men nu har de kommit. Humlorna!

Och de verkar verkligen uppskatta våra bolltistlar. Bra att vi har flera bestånd med blå bolltistel. Hoppas den kommande vintern blir snäll mot insekterna så att vi även i fortsättningen har surrande fruktträd om våren. Både för deras och vår skull.

För jag vill inte uppleva en värld där det inte finns några pollinerande insekter!

2 reaktioner till “De har kommit tillbaks”

  1. Jag hade verkligen sörjt om jag aldrig någonsin mer kunnat ligga på en sommaräng och lyssnat till det stilla surrandet från flitiga insekter. Det är helt klart en av mina topp-tre favoritljud. Ligger jämsides med fågelkvitter på våren och all sorts regnsmatter.

  2. Ja, visst är det skrämmande tanke, allt hänger ju ihop,
    dåligt med insekter – mindre av insektsätande fåglar…ja, så vidare
    Skönt att höra att du har gott om humlor.
    Ska kika runt lite mer på din blogg nu 🙂
    Ha det gott!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.