Kycklingar

Det ploppar fram kycklingar mest hela tiden i hönshuset. Men i år känner jag att antalet ruvningar och kullar har varit hanterbara. Förra året höll jag nästan på att bli tokig på våra ruvgalna hönor. De ville inte sluta ruva. I år har ruvandet varit mer utspritt under året och jag har hållit ner storlekarna på kullarna genom att inte låta dem ruva på allt för många ägg.

I går och i natt kläcktes de senaste kycklingarna – två gula, en mörkgrå och en ljusgrå kyckling. Och som det ser ut just nu är det de sista kycklingarna för i sommar, för nu ligger det inga fler höna på ägg. Men det lär komma fler kycklingar i år, om jag känner mina hönor rätt.

Just nu önskar jag att det fanns åtminstone en ruvsugen höna till. För jag har tre ägg som är nästan färdiga för kläckning. Hönan Silvia gick av ruvningen för tidigt, hon tröttnade uppenbarligen, och därmed har jag tre halvruvade ägg. Jag försökte rädda dem genom att peta in dem under Susanne, hönan som just fått kycklingar. Men hon ville inte ruva något mer utan har gått ur redet med sina små dunbollar.

Hönan Silvia, när hon fortfarande ruvar på sina tre ägg.
Hönan Silvia, när hon fortfarande ruvar på sina tre ägg.

Få se om någon höna får lust att ruva. Idag! I så fall kommer den hönan få en oväntat kort ruvtid.

Om det nu blir något med Silvias ägg, vill säga. Silvia var lite omotiverad mot slutet och gick kanske av äggen lite för ofta och för länge. Ja, ja….kycklingar finns det gott om i hönshuset så inte hela världen om det inte gick som det skull med denna ruvning. Men lite synd ändå…..