Grönsakslandet, vecka 15 – söndag 28 juni

Grönsakslandet 28 juli 2013
Grönsakslandet 28 juli 2013

Jag har inte lagt så mycket tid på grönsakslandet under veckan som gått. Istället är det bärbuskarna som har fått mest uppmärksamhet.

Å så kom äntligen lite regn!

SONY DSC

Ogräsrensning och gallring
När jag gick runt och fotade grönsakslanden insåg jag att det helt klart har blivit dags att dra igång en ny omgång ogräsrensning. Men under veckan som gått har inte mycket blivit rensat. Visst drar jag upp ett och annat ogräs, men inget systematiskt.

Gallring av morötter sker i vanlig Fru Purjo-version. Jag låter dem växa sig stora nog att det är något att äta och så plockar jag en morot här och där för dagens behov. På det viset får morötter som är kvar allt mer utrymma att växa på.

Här behövs det verkligen rensas....
Här behövs det verkligen rensas….

Skörd
Det är framför allt bärbuskarna som har fått min uppmärksamhet under veckan som gått. Jag har plockat större delen av de svarta vinbären, samt alla vita och röda vinbär. En del av vinbären har jag styckfryst för förvaring i frysen till vinterns behov. Resten har jag kokat sylt på. Planerar att koka saft på de svarta vinbär som finns kvar på buskarna.

Vita vinbär kokas till sylt.
Vita vinbär kokas till sylt.

Krusbären har jag skördat en del av. Men det mesta finns ännu kvar på busken. Väldans mycket till och med. I synnerhet med tanke på att busken är tämligen liten så är det helt otroligt mycket krusbär. Av bären som jag har skördat har jag kokat sylt.

Krusbärssylt
Krusbärssylt

Höll på att glömma. Bär har inte bara plockats för kommande behov utan det har ätits en hel del under veckorna som gått. Det är helt underbart gott att hälla en näve blandade vinbär i frukostfilen. Eller att repa några bär och stoppa direkt i munnen. Sommarlyx…

Grönsaker har också skördat men ”bara” för direkt konsumtion.

Skördat för middagen...
Skördat för middagen…

Vattning
Under veckan fick jag plockat fram vattenslangen. Det var första gången för i sommar och hade det kommit regn som ”lovat” hade det inte heller behövts. Men när jag såg hur mangolden slokade i hettan och squashen inte växte det minsta var det bara att leta fram spridaren och dra ut slangen.

Till slut kom även lite regn, men vattningen var efterlängtad. Det syntes framför allt på squashen som fick fart.

Äntligen har squashplantorna börjat växa, men så värst stora är de ännu inte. Skall det hinna bli något att skörda i år??
Äntligen har squashplantorna börjat växa, men så värst stora är de ännu inte. Skall det hinna bli något att skörda i år??

Växtskydd
Den täckduk som jag har satt över kålen var av sämsta kvalitet. Den höll inte många veckor och i veckan såg jag flera glipor i väven. Skit också.

Så under några dagar har det varit dukat bord för kålfjärillens larver. Får se över bladen i veckan och försöka pilla bort alla ägg och larver. Ny duk har satts på. Få se hur länge den håller denna gång….

Riktig usel kvalitet på täckduken. Här är det helt fritt fram för kålfjärillen....
Riktig usel kvalitet på täckduken. Här är det helt fritt fram för kålfjärillen….

På gång
Det mesta växer fint och snart kommer det att bli dags för första skörd av mangold, kål och bönor. Jag får ta en närmare titt på allt i veckan som kommer.

Det är härligt grönt och tätt i lök- och morotsbäddarna.
Det är härligt grönt och tätt i lök- och morotsbäddarna.

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.

2 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 15 – söndag 28 juni”

  1. Hej!
    Ett tips för kålen. Har provat att spraya bacillus thuringiensis på kålen mot kålfjärilslarver. Har sprayat två gånger och det har reducerat larverna om inte helt så i alla fall väldigt mycket. Ska köra nån gång till. Det är ekologiskt godkänt och kostade cirka 150 kr för tre vändor där jag handlade. Den här produkten: http://www.froer.nu/product/29308432/biologiskt-insektsmedel-mot-fjarilslarver/ Kan vara ett tips om inte duken hjälper!

    1. Fiberduk har fungerat bra tidigare år, men i år har de varit av usel kvalitet och gått sönder nästan med en gång….

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.