Grönsakslandet, vecka 14 – söndag 21 juni

Grönsakslandet söndagen den 21 juli 2013
Grönsakslandet söndagen den 21 juli 2013

Nu är det en härlig tid. Arbetet med odlingarna börjar ge resultat och det finns allt mer att skörda. Det känns alltid lika underbart att kunna gå till grönsakslandet plocka det jag vill ha till middagen. Färskare än så kan det inte bli.

Här kommer en liten rapport från förra veckans grönsaksland med bilder från söndagen.

SONY DSC

Gallring
Jag gallrar mycket sällan. Det enda jag har gallrat är kålen, vilka är tämligen utrymmeskrävande plantor som vill ha möe svängrum för att utvecklas. Genom att plantera om de små plantorna på nya ställen i grönsakslandet eller i krukor tog jag tillvara på överskottet av kålplantor. Det som inte fick plats åt vi upp. Jag har skrivit om det här.

Men i övrigt gallrar jag i det närmaste inte alls. Istället väntar jag tills morötter och andra grönsaker har blivit stora nog att det är någon nytta med att skörda dem. På det viset ger jag successivt utrymme till de grönsaker som jag vill skörda senare i höst för vinterförvaring, samtidigt som jag får grönsaker att äta.

Morötter, rödbetor och anda rotfrukter kan stå förvånansvärt tätt utan att för den skull bli speciellt små. Tidigare år har jag bara med ett tag om blasten fått upp hela knippen med stora och fina morötter.

Löken är stor och fin...och väldans god  :-)
Löken är stor och fin…och väldans god 🙂

Skörd
Inför varje middag går jag till grönsakslandet för att skörda det jag önskar tillaga. Löken är stor och fin, liksom mangolden. Morötter finns det gott om, liksom dill och persilja. Till de nyskördade grönsaker kompletterar jag med förra årets skörd som fortfarande finns i frysen. Vi har ännu kvar av bondbönor, ärtor, selleri och en del kryddor.

Svarta vinbär
Svarta vinbär

Jag har även plockat röda och svarta vinbär. De röda har vi ännu inte så mycket av så bären har hamnat direkt i frukostfilen. Även svarta vinbär har hamnat där. Men med fem stora buskar så blir det även en hel del bär för frysen. Jag planerar även att koka sylt, saft och marmelad av vinbären.

Busken med vita vinbär har stora fina klasar, men de bären är ännu strävt sura. Men om några dagar så är även de klara för skörd.

Squashen börjar ta sig. Men hinner det bli något frukt på den??
Squashen börjar ta sig. Men hinner det bli något frukt på den??
Bondbönorna har däremot kommit fint.
Bondbönorna har däremot kommit fint.

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.