Grönsakslandet, vecka 27 – söndag 7 juni

Grönsakslandet söndag 7 juli 2013
Grönsakslandet söndag 7 juli 2013

Semesterdagarna flyter fram i en behaglig takt, men ledigheten gör mig lite veckovill. Söndag passerade utan att jag skrev något inlägg i min bloggserie Grönsakslandet, vilket jag har gjort de senaste tolv veckorna.

Jag kom ihåg att fota, men sen hände inget. Att skriva själva inlägget föll helt bort ur mitt medvetande. Men här kommer inlägget om vad som hände i grönsakslandet under förra veckan.

SONY DSC

Gallring och ogräsrensning
Nu har jag rensat igenom alla grönsaksland samt gallrat där det behövts. Det verkar som att varenda frö av grön- och purpurkål, liksom kålrabbi och broccoli hade grott. Det var minst sagt tätt i raderna, men nu är det åtgärdat och kålen har fått utrymme och växa till sig.

En del av kålen har jag kunnat gräva ner på andra ställen i grönsakslandet. Men jag har bara planterat i de bäddar som jag har kål i sedan tidigare. Jag vill ju inte förstöra växtföljden….

Grönkål i plastkruka...
Grönkål i plastkruka…

En del av de överflödiga skotten av grönkål och purpurkål tog jag tillvara genom att plantera dem i plastkrukor. Tänkte de kunde få växa till sig lite och sen skall jag skörda dem för sommarens behov. De lär inte bli lika stora som de som står kvar i landet, men på det här sättet kan jag ta vara på kålen som har kommit upp.

Men all kål som jag har gallrat bort kunde jag inte ta till vara genom att plantera ut på andra ställen eller i krukor. Det fanns liksom inte plats för allt. Men jag ville ändå inte bara kasta bort de fina små plantorna. Det är ju trots allt ätbart även om det bara är ”blast”. Så jag lagade helt enkelt en gryta på dem….

Nyskördad kål. Lite mer exakt...kålblast...
Nyskördad kål. Lite mer exakt…kålblast…

All kål har inte grott lika bra. Brysselkålen har det inte blivit mycket av, liksom rödkålen. Men här fyllde jag på med annan kål.

Växtstöd och växtskydd
Bondbönorna behöver inte stöd för att klättra i men det kan vara bra med lite stöd så de inte böjer sig eller går av om det blåser kraftigt. Jag tog helt enkelt några överblivna plaststolpar och grovt snöre och gjorde en liten ”hage” för bondbönorna.

Bondbönorna har fått stöd
Bondbönorna har fått stöd

I år verkar det inte vara finnas några kålfjärilar. Jag har i alla fall inte sett en enda hitintills. Men för säkerhetsskull har jag täckt bäddarna med kål med täckduk. Jag bygger ett ”tält” med hjälp av plaströr som man vanligen använder till att dra elledningar i. De funkar kanon som stöd för täckduken då de är lagom böjliga.

Stöd för täckduk.
Stöd för täckduk.
Täckduken håller kålfjärilen borta från kålen.
Täckduken håller kålfjärilen borta från kålen.

Samodling
Att odla lök tillsammans med morot är en ganska så vedertagen kombination, men jag har tagit samodlingen till oanade höjder. Eller vad man nu skall kalla det när jag blandar potatis, studentnejlika, dahlia, akleja och kål….och säkert något mer. Inget jag planerat men så blev det.

Potatis....bland annat...
Potatis….bland annat…

I år provar jag på att odla potatis i korgar, för att se vad det blir för resultat av det. Men det behövdes inte många sättpotatisar till krogarna. Vad göra med resten?

Potatis i stor plastkorg.
Potatis i stor plastkorg.

Som jag skrev om här satte jag resten av sättpotatisen i landet som omgärdar grönsakslandet och som jag vanligen har dahlior och andra blommor i. Det var det enda ställe som var uppgrävt och inte överfullt. Så nu blommar potatisen tillsammans med övriga blommor. Få se vad det blir av detta.

Dessutom har jag petat ner en del kål, som inte fick plats i kålbäddarna, mellan potatis och blommor. Samodling var ordet….

På gång
Det mesta som har grott har kommit igång fint. Nu börjar även vinbären att mogna, men det är nog ännu ett bra tag kvar till skörd.

Svarta vinbär
Svarta vinbär
Dillen är fin.
Dillen är fin.

 

Sådd
Jag har fyllt i luckorna med ärtor, mangold och rödbetor. Jag har även satt några stör- och vaxbönor där det saknades. Skulle även behöva komplettera med att så palsternacka och morot. Få se om jag får gjort det i veckan som kommer.

Skörd
Som jag skrev om här ovan tog jag tillvara på kålen som jag gallrade bort. Kålblasten fick hamna i grytan. Synd att slänga.

SONY DSC

Rädisorna har jag skördat kontinuerligt under veckan. Det vill till att inte missa några tillfällen att äta rädisor för de börjar bli väl stora, men än är de ätbara.

Jag har även skördat rabarber. Den här gången kokade jag marmelad som jag kryddade med färsk ingefära. Mumsigt gott att ha på smörgåsen.

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.

3 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 27 – söndag 7 juni”

  1. Jättebra idé att följa odlingarna vecka för vecka. Blir väldigt lärorikt. Har själv tänkt att jag skulle vilja ha listor över hur olika växter utvecklas – tid för uppkomst efter sådd, blomning, frösättning etc etc
    Kommer nog att stjäla din idé tills nästa år. 😉

    1. Det var över förväntan roligt att göra den här bloggserien. Känns även som om jag kan ha nytta av den till kommande år.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.